CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The term containing  in the expansion of  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2. Identify the solution set for  ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q3. Ltx0[cosx]
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q4. The sum of 40 A.M.’s between two number is 120. The sum of 50 A.M.’s between them is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

sum of n number of A.M's between two numbers a and b is given by


so, 

therefore sum of 50 A.M's between a and b is, 


Q5. If the two lines of regression of a bivariate distribution coincide, then the correlation coefficient ρ satisfies.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. The straight lines x + y = 0 , 3x - y – 4 = 0 , x + 3y – 4 = 0 form a triangle which is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The lines formed by these lines is right angled, triangle.

Two lines are perpendicular to each other if the product  od their slopes is -1

Slope of the lines  3x - y – 4 = 0 , x + 3y – 4 = 0 are 3 and -1/3 respectively.

The product of these slopes is -1

Hence the lines3x - y – 4 = 0 , x + 3y – 4 = 0  are perpendicular to each other.

Therefore the triangle formed by these lines is a right angled triangle.


Q7. Let p and q be two prepositions given by p : I have the raincoat, q : I can walk in rain. The compound proposition “ If I have the raincoat , then I can walk in the rain “ is represented by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

If then means an implication statement .hence we rewrite as p→q

Q8. The statement P ( n ) : “
“ is 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Replace n = 1, 2 3 then LHS = RHS

Q9. The length of the chord joining the point ( 4 cos , 4 sin ) and 4 ( cos(+), 4 sin( + )) of the circle  is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

using distance formulae 
 on simplifying we get,  

Q10. The number of ways in which a necklace can be formed by using 5 identical red beads and 6 identical white beads is:
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Total number of beads =11

We have 6 beads are alike and next 5 beads are also alike , also since it is a necklace it can be observed from both the sides .

Therefore required number of ways=