CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. Yojna whose aim was to construct and upgrade the dwelling units for the slum dwellers
Answer : Option D
Explaination / Solution:

VAMBAY stands for “Valmiki Ambedkar Aawas Yojna”. It is a central govt. sponsored programme for the slum dwellers living in different towns and cities all over the country. The central govt. provides the funds for construction. Integrated with the above programme is another central govt. scheme i.e. Nirmal Bharat Abhiyan, a programme aimed at providing basic toilet facilities to the urban poor at a bare minimal cost.

Q2. What are the qualities that a good questionnaire should have
Answer : Option A
Explaination / Solution:

  Following are the qualities of a good questionnaire;

  • Brief and Limited Questions
  • Simple and Clear
  • Unambiguous Questions 
  • No Personal Questions
  • Avoidance of Calculations
  • Sequence of the Questions
  • Pre-testing
  • Instructions 
  • Cross Examination

Q3. The Chipko Movement, which aimed at protecting forest in the
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Index numbers helps in …………….
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Index numbers possess much practical importance in measuring changes in the cost of living, production trends, trade, policy formation, income variations, etc.

Q5. Following states have high literacy rate except
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Rajasthan has a literacy rate of 66.11 percent as of the 2011 census and is the least when compared t o Kerala, Delhi and Mizoram.

Q6. Orderly arrangement of data ultimately takes the shape of a
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A frequency distribution is a table that displays the frequency of various outcomes in a sample. Each entry in the table contains the frequency or count of the occurrences of values within a particular group or interval, and in this way, the table summarizes the distribution of values in the sample.

Q7. Indicator which is used to measure inflation in India
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Reason behind the decay of handicrafts industry in India was
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The Indian handicrafts that had made the country famous, collapsed under the colonial rule due to discriminating policy of colonial rules.

Q9. An ideal table should consist of the following main parts except
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Salutation is not a part of table. It is a part of latter. For example Dear Sir, Respected Madam, etc.

Q10. Rural population need short term loans
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Short-term credit need relates basically to the purchase of inputs.