CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. If paired scores occupy the same positions within their own distributions (high with high and low with low)
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If high scores on one variable are paired with high scores on other variable and low scores are paired with low scores, correlation will be high and therefore Pearson's r will be high and positive.

Q2. In April 1999 which programme launched
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Jawahar Gram Samridhi Yojana (JGSY) is the restructured, streamlined and comprehen­sive version of the erstwhile Jawahar Rozgar Yojana (JRY). Launched on 1st April 1999, it has been designed to improve the quality of life of the rural poor by providing them additional gainful employment.

Q3. A person who plan and conduct an empirical investigation independently or with the help of others is called _______.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Investigator is a person who tends to solve a problem by planning, organising ,conducting, analysing , and concluding a survey. He/She can collect the data him/herself depending on the size of the population and the objective of the survey.

Q4. India alone accounts for nearly ____ per cent of the world’s total iron-ore reserves
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. ____ is the ratio of the price of a certain commodity at the current year to its price at the base year.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. First stage of education is up to
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Cumulative frequency distribution records frequencies on
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Printing new notes, huge rise in consumer’s spending due to growing population is an example of
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. What was the condition of agriculture at the time of independence
Answer : Option D
Explaination / Solution:

India’s economy under the British colonial rule remained fundamentally agrarian. The main cause of the low productivity of agricultural sector and the new land tenure that was introduced by British rulers in India.

Q10. The sum of frequencies for all classes will always equal
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If we collect the marks of 50 students in a test of 100 marks paper, we can present the data in the form of frequency distribution, marks can be shown as 10-20, 20-30, etc and corresponding frequencies will be number of students. If we do the total of frequencis we will get 50 students which is nothing but a number of elements in a data set.