CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. While drawing Lorenz curve zero of X-axis and 100 on Y-axis are joined by a line. This line is known as
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. Which of the following is secondary source of energy
Answer : Option A
Explaination / Solution:

A secondary source of energy is one that is made using a primary resource, electricity, which is transformed from primary sources such as coal, raw oil, fuel oil, natural gas, wind, sun, streaming water, nuclear power, gasoline etc.

Q3. If two variables are highly correlated, what do you know?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

High degree of correlation implies that there is a strong relationship between the two variables and that the changes in one variable cause predictable changes in the other variable.

Q4. The Planning Commission has defined the poverty line on the basis of recommended nutritional requirement of ____ calories per person per day for rural areas
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In India, defining a poverty line has been a controversial issue, especially since mid-1970s when the first such poverty line was created by the erstwhile Planning Commission. It wasbased on minimum daily requirement of 2,400 and 2,100 calories for an adult in rural and urban areas, respectively.

Q5. The census act , in india, was passed in the year ____ .
Answer : Option D
Explaination / Solution:

This Act was enacted by the government of India on 3rd September 1948 to deal with the legal principles governing the taking of census. This Act applies to the whole India including Jammu and Kashmir.

Q6. The black soil of the Deccan Plateau is particularly suitable for cultivation of _______.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The black soil of the Deccan Plateau is particularly suitable for cultivation of cotton, leading to concentration of textile industries in this region.

Q7. In index numbers, price in the base year is denoted by ………..
Answer : Option D
Explaination / Solution:

p0 indicate the price of the commodity in the base period, Symbolically p0 prices of base year

Q8. According to India Vision report 2020, _____ percent literate India is paramount importance to realise the vision for the country in 2020
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The Vision India Document envisages a 100% literacy rate to make India a developed country.

Q9. The frequency distribution of two variables is known as
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Bivariate distribution is the combined probability distribution of two randomly different variables. Normally, these can be plotted graphically on x and y axes so their relationship can be analyzed and any relevant causal effect can be identified. This type of data analysis is useful in risk management.

Q10. To check rise in prices or inflation following measures are suggested except
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.