CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. The inflation rate is the
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. What was the motive behind the de-industrialisation by the colonial Govt. in India?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The two-fold motive behind the systematic deindustrialization effected by the British (i) Making India a Supplier of Raw Materials. (ii) Making India a Market for Finished Goods Another important objective of the British Government.

Q3. Following are the forms of presentation of data except
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Caption is one of the part of a table. It is not a form of presentation of data.

Q4. SHG’s
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Self help group started in 1992

Q5. In China how much percentage of workforce is engaged in agriculture
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In the late 1980s, China remained a predominantly agricultural country. As of 1985 about 63 percent of the population lived in rural areas, and nearly 63 percent of the national labor force was engaged in agriculture.

Q6. At the time of independence the government of India adopted which of the following for the future economic development
Answer : Option D
Explaination / Solution:

During the time of independence government adopted the policy of free market forces along with planning by inducement

Q7. combined mean is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Combined mean can be computed if we know the mean and number of items in each groups of the data.

Q8. Which of the following types of activities are covered in the secondary sector?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The secondary sector include industries that produce a finished, usable product or are involved in construction. This sector generally takes the output of the primary sector and manufactures finished goods or where they are suitable for used by other businesses, for export, or sale to domestic consumers.

Q9. Manufacturing, Construction, Electricity gas and water supply is included in
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The secondary sector include industries that produce a finished, usable product or are involved in construction. This sector generally takes the output of the primary sector and manufactures finished goods or where they are suitable for used by other businesses, for export, or sale to domestic consumers.

Q10. The NEP in 1991 was initiated by the
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The NEP in 1991 was initiated by the then Union finance minister Dr. Manmohan Singh.