CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. NCERT was established in
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The National Council Of Educational Research and Training was established by the Government of India in 1961 to assist and advice the Central and State Governments on qualitative improvement in school education.

Q2. A characteristic of interest for the elements is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. A country is said to be experiencing inflation when
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Cotton textile mills were mainly located in
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The cotton textile industry was concentrated in the cotton growing belt of Maharashtra, Rajasthan and Gujarat i.e. Western part of the country.

Q5. Two dimensional diagrams used in surface diagrams are:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A shape with only two dimensions (such as width and height) and no thickness. Squares, Circles, Triangles, etc are two dimensional objects.

Q6. Which programme launched in 2005-2006 for building infrastructure and basic amenities in rural areas
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Bharat Nirman is a time-bound business plan for action in rural infrastructure

Q7. UNDP prepare quality of life index known as
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Human Development Index (HDI) was developed by the United Nations as a metric to assess the social and economic development levels of countries.

Q8. As per India Vision _____ Report prepared by Planning Commission India’s per capita income has doubled over the past 20 years
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Which partition value divides the total set of values into four equal Parts
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Quartiles are the measures which divide the data into four equal parts, each portion contains equal number of observations.

Q10. NSSO has used three concepts of unemployment except
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Unemployment may be defined as “a situation in which the person is capable of working both physically and mentally at the existing wage rate, but does not get a job to work”.There are three measures or estimates of unemployment. These are developed by National Sample Survey Organisation (NSSO). They are:

1. Usual Status Unemployment

2. Weekly Status Unemployment

3. Current Daily Status Unemployment