CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. The CPCB has identified ____ categories of industries which are significant polluters
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. Consumer price index numbers are prepared for
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A consumer price index (CPI) measures changes in the price level of market basket of consumer goods and services purchased by all the households.

Q3. Literacy refers to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A literate is a person who has the ability to read and write.

Q4. Series in which frequencies are continuously added corresponding to each class interval in the series
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The total frequency of all classes less than the upper class boundary of a given class is called the cumulative frequency of that class. “A table showing the cumulative frequencies is called a cumulative frequency distribution”.

Q5. When national output rises, the economy is said to be in
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. What is meant by commercialisation of agriculture?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

By commercialisation of agriculture we mean production of agricultural crops for sale in the market, rather than for family consumption.

Q7. One dimensional diagram is:
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In line diagrams, only one line passes through a vertex therefore it is a one dimensional diagram.

Q8. NABARD stands for
Answer : Option C
Explaination / Solution:

NABARD Serves as an apex financing agency for the institutions providing investment and production credit for promoting the various developmental activities in rural areas

Q9. Which sector is known a service sector
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The tertiary industry is the segment of the economy that provides services to its consumers; this includes a wide range of businesses such as financial institutions, schools and restaurants. It is also known as the tertiary sector or service industry/sector.

Q10. Define GDP
Answer : Option B
Explaination / Solution:

GDP also known as Gross Domestic Product refers to the market value of final goods and services produced within the domestic territory of a country during the period of an accounting year, inclusive of depreciation.