CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. VAMBAY stands for
Answer : Option B
Explaination / Solution:

VAMBAY stands for “Valmiki Ambedkar Aawas Yojna”. It is a central govt. sponsored programme for the slum dwellers living in different towns and cities all over the country. The central govt. provides the funds for construction. Integrated with the above programme is another central govt. scheme i.e. Nirmal Bharat Abhiyan, a programme aimed at providing basic toilet facilities to the urban poor at a bare minimal cost.

Q2. Which of the following is not an international organization?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

It is The apex banking isntitution of India.

Q3. Ozone depleting chemicals such as carbon tetrachloride, trichloroethane (also known as methyl chloroform), and bromine compounds known as
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. ____ are specialized type of averages
Answer : Option D
Explaination / Solution:

An index number is a specialised type of average. An average is a single figure representing a group of figures. Averages are used to compare two or more series as they represent their central tendencies.

Q5. Physical capital refers to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Physical capital refers to man-made goods that help in the production process. It is one of the four main factors of production. Examples of physical capital are plant and machinery, buidings, computers, etc

Q6. Which number of tally bar will cross out all previous tallies
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Tally marks are a quick way of keeping track of numbers in groups of five. One vertical line is made for each of the first four numbers; the fifth number is represented by a diagonal line across the previous four.

Q7. Higher indirect taxes cause due to
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. What do you mean by infant mortality rate?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The infant mortality rate is the number of deaths under one year of age occurring among the live births in a given geographical area during a given year, per 1,000 live births occurring among the population of the given geographical area during the same year.

Q9. Which of the following is a type of bar diagram?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Component bar diagrams or charts , also called sub­diagrams, are very useful in comparing the sizes of different component parts (the elements or parts which a thing is made up of) and also for throwing light on the relationship among these integral parts. For example, sales proceeds from different products, expenditure pattern in a typical Indian family (components being food, rent, medicine, education, power, etc.), budget outlay for receipts and expenditures, components of labour force, population etc. Component bar diagrams are usually shaded or coloured suitably.

Q10. Which is the apex institute at national level which provide re-finance facilities to institutions engaged in providing rural credit
Answer : Option B
Explaination / Solution:

National Bank for Agriculture and Rural Development bank has been entrusted with "matters concerning policy, planning and operations in the field of credit for agricultural and other economic activities in rural areas in India