CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Which of the following compounds contain all the carbon atoms in the same hybridisation state?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In A all Carbon atoms are sp hybridized.

Q2. The interaction energy of London force is inversely proportional to sixth power of the distance between two interacting particles but their magnitude depends upon
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Its magnitude depends on the polarisability of interacting particles.

Q3. There are ____ L in 0.05 ml?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Since ,  1L

= 1000mL  

   or , 1mL

 =.

  0.05mL

=    

=  0.00005 L .


Q4.
The compound formed as a result of oxidation of ethyl benzene by  is

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Alkyl benzene on oxidation with  give benzoic acid.

Q5.
A vessel at 1000 K contains with a pressure of 0.5 atm. Some of the  is converted into CO on the addition of graphite. If the total pressure at equilibrium is 0.8 atm, the value of K is

Answer : Option A
Explaination / Solution:




Q6. The decomposition of hydrogen peroxide to form water and oxygen is an example of
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Oxidation number of O in  is -1 and it is decreasing to -2 to  and increases to 0 in 
Q7. Which of the following is not an actinoid?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Terbium (Z=65) has an electronic configuration of [Xe] 4f9 6s2. It is a member of 4f-inner transition series which is called lanthanoid series. Rest option are all the members of 5f-inner transition series, also known as the actinoid series i.e. Curium ([Rn] 5f7 6d1 7s2) ; Californium ([Rn] 5f10 7s2); and Uranium ([Rn] 5f3 6d1 7s2).

Q8. Photochemical smog occurs in warm, dry and sunny climate. One of the following is not amongst the components of photochemical smog, identify it.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 is not the component of photochemical smog.

Q9. Values of e/m (charge/mass) in the categories alpha particle (α), electron (e) and protons (p) increase in the order:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

α-particle (He2+) has very high mass compared to proton and electron, therefore very small em ratio. Proton and electron have same charge (magnitude) but former is heavier, hence has smaller value of em.

Q10. Only one element of ________ forms hydride.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Only Chromium (Cr) who belongs to group 6 forms hydride. Elements of group 7, 8, 9 of d – block do not form hydrides at all. This inability of metal, of group 7, 8, 9 of periodic table to form hydrides is referred to as hydride gap of d – block.