CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Self-ionization of water is called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In auto-protolysis a proton is transferred between two identical molecules, one of which acts as a Bronsted acid, releasing a proton which is accepted by the other molecule acting as a Bronsted base.

Auto-protolysis is also called the self-ionization. Auto-protolysis of water is a reaction in which self-ionization of water molecules takes place to produce hydronium ion (H3O+) and hydroxide ion (OH​​​​​-).


Q2. Which of the following statements is correct?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

It will be a closed system.

Q3. For a stable molecule the value of bond order must be
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Bond order∝Stability Hence, for a stable molecule the value of bond order must be positive. When bond order is zero and negative the molecule will not exist.

Q4. The alkali metals are low melting. Which of the following alkali metal is expected? to melt if the room temperature rises to 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Cs has very low melting point ()

Q5.
For testing halogens in an organic compound with solution, sodium extract (Lassaigne’s test) is acidified with dilute .What will happen if a student acidifies the extract with dilute in place of dilute HNO3?

Answer : Option D
Explaination / Solution:

white precipitate of  is formed.

Q6. Which of the following property of water can be used to explain the spherical shape of rain droplets?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

surface Tension is used.

Q7. SI unit of density is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Since,  density

= mass / volume ;

 and  SI unit of mass is kg and that of volume is 

 using  these  SI units the unit of density is derived through dimensional analysis :

density  =   mass /  volume

 =   kg  /  m3 

or, =  kg m-  

 


Q8. The reagent(s) for the following conversion, is/are

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Alcoholic KOH followed by  is used. Both are bases. is better base than alc.KOH.

Q9. It has been found that the pH of a 0.01M solution of an organic acid is 4.15.Calculate the concentration of the anion, the ionization constant of the acid and its 
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Ka = and pH=-log(Cα) and pKa=-logKa

Q10. Consider the elements: Cs, Ne, I and F. Identify the element(s) that exhibits only Positive oxidation state
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Cs is alkali metal so will show positive oxidation state of +1.