CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Cement is an industrially important compound of
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Cement is the important compound of Calcium.

Q2. The addition of HCl to an alkene proceeds in two steps. The first step is the attack of H+ ion to portion which can be shown as

Answer : Option C
Explaination / Solution:

arrows are shown in the direction of movement of electrons.

Q3. A person living in Shimla observed that cooking food without using pressure cooker takes more time. The reason for this observation is that at high altitude:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As we move to higher altitude P decreases.

Q4. Chemistry does not play a major role in
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Chemistry does not deal in explaining superconductivity.

*In superconducting materials the charecteristics of superconductivity appear when the temperature is lowered below a critical temperature.

*The onset of superconductivity is accompanied  by abrupt changes in physical properties which are more related to phase transitions of the material .

These aspects of  studies in properties of materials  are better related to studies in the fields of Physics , eventhough  principles involved in Chemistry & Physics go hand to hand.  


Q5.
The ionization constant of acetic acid is . Calculate the degree of dissociation of acetic acid in its 0.05 M solution. Calculate the concentration of acetate ion in the solution and its pH.

Answer : Option B
Explaination / Solution:

Ka = and pH=-log(Cα).

Q6.

In the following sequence of reactions, the alkene is converted to  compound   


The compound  is --------- ?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

The given sequence of conversion  steps  represent Ozonolysis of 2-Butene , which follows the following path ,

1 .   Formation of an unstable intermediate / ozonide

2 . Cleavage   of the  intermediate / ozonide  by  to smaller molecules , giving out the compound   , which is  CH3 CHO  (  Ethanal )  

 

The reaction is well depicted as below ,  

,


Q7. Which of the following elements does not show disproportionation tendency?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

F (Fluorine) is most electronegative element so it always show -1 oxidation state.

Q8. An ionic compound is expected to have tetrahedral structure if  lies in the range of
Answer : Option A
Explaination / Solution:

For tetrahedral  lies in the range 0.225 to 0.414.

Q9. The ozone layer found high in the stratosphere:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The ozone layer found high in the stratosphere Protects against the suns harmful UV rays

Q10.

How many protons, neutrons and electrons are in ?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Atomic number of iron (Fe) = 26

So number of protons = 26

Number of protons = number of electrons

But To gain 3+ charge it should loose 3 electron. So number of electrons present = 26-3 = 23

Now atomic mass = 56 (Given).

Number of neutrons = atomic mass - number of protons = 56-26 = 30