CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. How many atoms of hydrogen are in 67.2 L of H2 at STP?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Step  1  

Number of  moles of H in 67.2 L  of  H

=

=3 moles

Step 2 /  

Number of molecules in  1 moles of  H2 

=6.02 x 1023  molecules of H2

 Since  H is a diatomic gas  the number of atoms in 1 mole of  H2 

=  ( 2   x  6.02 x  1023 )     

  = 12.04 x 1023  atoms of H atoms  

(since ,  one molecule of H2 contains 2 atoms ).

 Number of atoms in 3 moles of H2 

=  ( 3   x  12.04  x  1023  ) 

=3.612x 1024  atoms of H.


Q2. Calculate the hydrogen ion concentration in the human blood whose pH is 7.38.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

pH=-log[]

Q3. n-propyl bromide on treating with alcoholic KOH produces
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Elimination reaction takes place.

Q4. Consider the elements: Cs, Ne, I and F. Identify the element which exhibits neither the negative nor does the positive oxidation state.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Ne is a noble gas, so does not show any positive or negative oxidation state.

Q5. In terms of period and group where would you locate the element with Z=114 in the modern periodic table?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Elements with atomic numbers Z = (87−114) are placed in 7th period. Thus , the element with Z=114(Flerovium) is placed in 7th period and 14th group of the modern periodic table.

Q6. Carbon dioxide in the oceans can be used by:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Carbon dioxide in the oceans can be used by Phytoplankton which are autotrophic components of plankton community.

Q7.

he commonly occurring isotopes of carbon atoms are: 612C, 613C, 614C . They contain:


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Isotopes are atoms with the same number of protons but that have a different number of neutrons.

Atomic number of carbon = 6

So number of protons in each isotope = 6

Number of neutrons in = 12-6= 6

Number of neutrons in = 13-6= 7

Number of neutrons in = 14-6= 8


Q8. Reaction of carbon monoxide gas of syngas mixture with steam in the presence of catalyst is called
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The water gas shift reaction converts carbon monoxide and water to carbon dioxide and hydrogen. The reaction is catalysed by a number of different base metal catalysts, depending on the operating temperature and levels of poisons in the feedstock.


Q9. Thermodynamics is not concerned about
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Thermodynamics on tells that whether reaction will give take place or not. It doesnot tell the rate at which reaction will occur.

Q10. The species having pyramidal shape is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

SF2O has pyramidal shape as it is sp3 hybridised and it has 3bp and 1 lp.