CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. When  is converted into 
Answer : Option A
Explaination / Solution:


Bond order = 

For O2 =  = 2

For O2+ = = 2.5


Q2. Why does the solubility of alkaline earth metal carbonates and sulphates in water decrease down the group?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Solubility of sulphates and carbonates decreases down the group because of decrease in hydration energy. which is insufficient to over come the lattice energy of ions.

Q3. Electrophilic addition reactions proceed in two steps. The first step involves the addition of an electrophile. Name the type of intermediate formed in the first step of the following addition reaction. 
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A secondary carbocation is formed.

Q4. 2.9 g of a gas at 95  occupied the same volume as 0.184 g of dihydrogen at 17 , at the same pressure. What is the molar mass of the gas?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

PV=(/M)R where m 1 =2.9g and  =368K PV= (/2)where =0.184 and = 290K

Q5. The oxidizing power of halogens increase in the order of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Halogens have high electronegativity and electron affinity. They have greater tendency to accept electrons or easily reduced, therefore they are strong oxidizing agent. As the reduction potential decrease down the group,the oxidizing power decrease down the group the order of the oxidizing power will be as under F2 > Cl2> Br2> I2 ¥ The oxidizing power depends on, Heat of dissociation of halogen molecule. Electron affinity of atom. Hydration energy of the ion. Heat of vaporization If a halogen has low energy of dissociation, a high electron affinity, and higher hydration of its ion, it will have high oxidizing power. F has although low electron affinity than Cl but low dissociation energy and have high hydration energy of its ion, therefore Fluorine is strongest oxidizing agent.

Q6.

How many molecules of H2O are there in 18g of water?

(Hint: Avagadro’s Number = 6.02 x 1023 atoms/mol)

Answer : Option D
Explaination / Solution:

 Since , the number of molecules contained in one mole of a substance

 =  Avogadro's number  (N)

 =   6.022 x 1023  molecules ,

and  , gram molar mass of water

= 18 g  

18g H2O =   1mol water

 one mol of water would contain

= 6.022 x 1023 molecules of water 


Q7. does not have proton but still acts as an acid and reacts with NH3. Why is it so? What type of bond is formed between the two?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 is a Lewis acid as B has its vacant p orbital and coordinate bond is formed as  donates its lp of electrons to the vacant orbital of B.

Q8. Which one of these is NOT TRUE for benzene? Explanation: Benzene forms mono substituted product.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. The increasing order of bond dissociation energies of following species is -----?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As bond order increases bond dissociation energy also increases .

Thus 

(i) the triple bonded    with bond order 

=  3

has the  highest bond dissociation energy .

(ii)   The doubly bonded   with  bond order 

= 2 

has lesser bond dissociation energy than  

(iii)   and    both  are single bonded  having the same bond order 

= 1   

but  , the  electron - electron  repulsive force  ( e  - e repulsion )  is maximum in  a  molecule   due to its small size. This accounts  for the lower bond dissociation energy of   as compared to  


Q10. The balance of carbon dioxide and oxygen has been upset by :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The balance of carbon dioxide and oxygen has been upset by Burning fossil fuels and deforestation which causes release of excessive CO2 and reduced O2