CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. At a particular temperature and atmospheric pressure, the solid and liquid phases of a pure substance can exist in equilibrium. Which of the following term defines this temperature?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Normal melting both the phases liquid and solid exist in equilibrium.

Q2. The non-aromatic compound among the following is

Answer : Option B
Explaination / Solution:

The compound B does not satisfy the (4n+2)pi electron rule and is therefore not an aromatic compound.

Q3. The above can be aptly described as
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Isoelectronic species are elements or ions that have the same, or equal number of electrons. Although isoelectronic species have the same number of electrons, they are different in their physical and chemical properties.

Q4. Energy of an electron in stationary state is given by the formula

where n=1,2,3....... . In this equation, is called
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Rydberg constant, symbol R∞ for heavy atoms or RH for hydrogen, named after the Swedish physicist Johannes Rydberg, is a physical constant relating to atomic spectra, in the science of spectroscopy.

Q5. Which of these was an attempt by world governments to specifically address the problem of global warming?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The Kyoto Agreement was an attempt by world governments to specifically address the problem of global warming.

Q6.

The peroxide that gives H2O2 on treatment with dilute is


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Barium peroxide react with sulfuric acid to produce hydrogen peroxide and barium sulfate. 

Q7. For the reaction,  , what are the signs of  and ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As in this cas e bond formation between two Cl atom is taking place so energy will be released so ΔH<0 and since 2 atoms are combining to form 1 molecule randomness decreases so ΔS<0.

Q8. The state of hybridization of the central atom and the number of lone pairs over the central atom in are
Answer : Option C
Explaination / Solution:

CN= 0.5[V+M-C+A]

For POCl3 V=5 M=3 C =A=0 So CN=4

so hybridization is sp3. And there are 4 bps so 0 lps.


Q9. Choose the correct order of decrease in hydration enthalpies of alkaline earth metals in the options given below
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As the size increases due to increase in ionic radii , hydration energy decreases.

Q10. When an organic compound is present in an aqueous medium, it is separated by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

They are separated by differential extraction.