CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Aniline is separated from aniline-water mixture using following technique:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Steam distillation is a special type of distillation(separation process) for temperature sensitive materials like natural aromatic compounds.It was a popular laboratory method for purification of organic compounds..

Q2. The van der Waals Equation adjusts the measured volume
Answer : Option A
Explaination / Solution:

nb is subtracted.

Q3.
What will be the correct order of vapour pressure of water, acetone and ether At . Given that among these compounds, water has maximum boiling point and ether has minimum boiling point?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Water has maximum boiling point due to hydrogen bonding so its vapour pressure will be least because of low boiling point less amount of water will move to vapour phase at a particulat temperature so lesser will be the vapour pressure.

Q4.

Using the standard electrode potential of redox couples given below find out which of the following is the strongest oxidising agent.

E0 values: Fe3+/Fe2+ = +0.77; I2/I-(s) = +0.54; Cu2+/Cu = +0.34; Ag+/Ag = +0.80

Answer : Option B
Explaination / Solution:

The more positive the value of E0, the greater is the tendency of the species to get reduced, therefore Ag+/Ag = +0.80 is strongest oxidising agent.

Q5.

Choose the most appropriate option to complete the statement -

" Whenever there is a rearrangement of atoms  which  makes or breaks chemical bonds ------------------------ "

Answer : Option D
Explaination / Solution:

The occurance of a chemical reaction is always associated with breaking & formation of bonds of the reactant and products along with rearrangement of their atoms , hence the statement at option 1 is most appropriate. ie. " Whenever there is a rearrangement of atoms which makes or breaks chemical bonds a chemical reaction takes place."

Q6. Ozonolysis of an organic compound 'A' produces an equimolar mixture of acetone and propionaldehyde . Identify the organic compound 'A' .
Answer : Option A
Explaination / Solution:

2- Methyl -2 - pentene when treated with ozone forms  an  unstable ozonide intermediate . The ozonide when treated with yields an aldehyde (propionaldehyde )  and a  ketone ( acetone ) as the final products The conversion reactions are represented as below.

 

 

 

 Thus , the compound  A is  (2-Methyl -2 -pentene )


Q7. Which one of the following molecules represents the increasing order of bond length ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The bond lengths depend upon  the number and type of bonds  present  in  a molecule . Greater the number of bonds shorter would be the bond length.

Thus , the given  molecules  are  all diatomic molecules where ,

(i)   has the smallest bond length as it is triple bonded.

(ii)    is double bonded so its bond length is greater than    .

(iii) both , though single bonded , the bond length of   is  greater than that of    due to  its larger  atomic size.

Hence ,  the correct increasing order of given  molecules is   

 


Q8.

Find energy of the photons which correspond to light of frequency  Hz (Hint: h = Planck’s constant = 6.626 × Js)


Answer : Option D
Explaination / Solution:

We know Planck's equation is

where E is energy, h is Planck’s constant, and ν is frequency.

Put given values,

E = 


Q9. The greenhouse effect is thought to be the cause of:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The greenhouse effect increases the global temperature

Q10. The three isotopes of hydrogen in terms of chemical properties show one of the following properties
Answer : Option A
Explaination / Solution:

There are three isotopes of hydrogen namely, protium 1H1, deuterium 1Hor D and lastly tritium 1H3 or T.

Out of these three isotopes of hydrogen, only tritium is radioactive in nature which emits low energy b particles. As the electronic configuration of isotopes is same, they all have similar chemical properties. But they have a difference in their rates of reaction, this happens because of the different bond disassociation enthalpies.