CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Unleaded paint and petrol were introduced because:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Unleaded paint and petrol were introduced because lead affect the brain and cause mental impairment

Q2. Temporary hardness It can be removed in boiling by precipitating
Answer : Option C
Explaination / Solution:

.Mg can be precipitate out in order to remove temporary hardness.

Q3. The hybridization of orbitals of N atom in and are respectively
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Hybridization of orbitals of N atom in and are 
Q4. Alkaline earth metals have large size of the atoms. Therefore, they shows
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The reason is that the atoms of alkali metals are of large sizes. therefore, the outermost electon is for away from the nucleus and canbe easily removed

Q5. The elements present in an organic compound are converted from covalent form into the ionic form by fusing the compound with sodium metal. This test is called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

to covert covalent form to ionic form sodium fusion test is done this is lassaignes test.

Q6. Calculate the temperature of 4.0 mol of a gas occupying 5 at 3.32 bar. (R = 0.083 bar ).
Answer : Option A
Explaination / Solution:

wehavePV=nRTorT=PVnR=3.22bar×5dm34mol×0.083bardm3K1mol1=50K
Q7. Which of the following options will be correct for the stage of half completion of the reaction A ⇌B.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Equilibrium will be established so  = 0

Q8. Chlorine, bromine and iodine when combined with oxygen, have oxidation numbers
Answer : Option D
Explaination / Solution:

This is according to the rules of assigning oxidation number i.e. Chlorine, Bromine, Iodine have positive oxidation numbers when combined with oxygen, for example in oxoacids and oxoanions.

Q9. There are ____ L in 0.05 ml?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since ,  1L

= 1000mL  

   or , 1mL

 = .

  0.05mL

=    

=  0.00005 L .


Q10. Ethyl benzene CANNOT be prepared by ______
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Wurtz reaction is used to prepare alkanes with even number of carbon atoms.To prepare ethylbenzene,Wurtz Fittig reaction has to be used.