CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Arrange the following alkyl halides in decreasing order of the rate of  elimination reaction with alcoholic KOH

Answer : Option B
Explaination / Solution:

A more substituted alkene is preferred in accordance with the Saytzeff's rule.Hence the order.

Q2. One of the following has ns1 as its outermost electronic configuration
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The elements of Group 1 (alkali metals) which have ns1 outermost electronic configuration belong to the s-Block Elements.

Q3.

Wave number of yellow radiations having wavelength of 5800 .


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Wave number is defined as the reciprocal of wavelength.


where, = wavelength = 5800 Å = 

So, 


Q4. Sulphur dioxide levels can be reduced by using :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Sulphur dioxide levels can be reduced by using Low sulphur fuels so that less amount of SO2 is produced from them

Q5.

Why does H+ ion always get associated with other atoms or molecules?


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Loss of an electron from hydrogen atom results in a nucleus of very small size as compared to other atoms or ions.

H+ ion has exceptionally small size, so it can not exist freely.


Q6. The structure of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


In IF7 out of 7 Flourine atoms 5 of them are placed on a plane in Pentagon shape. In remaining 2 flourines one is placed above the plane and other below the plane each at 90 degrees


Q7. Potassium ions are the most abundant cations. They:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Potassium ions are the most abundant cations. They participate in the oxidation of glucose to produce ATP

Q8. In which C-C bond of the inductive effect is expected to be the least?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As distance increases inductive effect also decreases.

Q9. 34.05 mL of phosphorus vapour weighs 0.0625 g at 546  and 0.1 bar pressure. What is the molar mass of phosphorus?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

PV=(0.0625/M)RT where p=0.1bar T=819.15K and V= 34.05ml

Q10. In which of the following solvents is silver chloride most soluble?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

AgCl is soluble in ammonia due to the formation of complex