CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1.
What will be the pressure exerted by a mixture of 3.2 g of methane and 4.4 g of carbon dioxide contained in a 9 flask at ?

Answer : Option C
Explaination / Solution:

P=P1+P2 (Acc. To Daltons Law) And P1×9=0.2xRT And P2×9=0.1xRT where T= 300K

Q2.
The ionization constant of an acid, , is the measure of strength of an acid. The Ka values of acetic acid, hypochlorous acid and formic acid are  respectively. Which of the following orders of pH of 0.1 mol dm-3 solutions of these acids is correct?

Answer : Option B
Explaination / Solution:

pH=-log(cα) , Ka= . Lesser is the pH value greater is acidity. Also greater is Ka, lesser will be acidity.

Q3. For ions composed of only one atom, the oxidation number is equal to the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

By definition, the oxidation number of an atom is the charge that atom would have if the compound was composed of ions.

 The oxidation number of simple ions is equal to the charge on the ion. The oxidation number of sodium in the Na+ ion is +1, for example, and the oxidation number of chlorine in the Cl- ion is -1.


Q4. The molar mass of C6 H10 O5 is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Molar massof  CH10 O5

=  Sum of the atomic masses of  six  C atoms  ,  ten  H  atoms  &   six  O  atoms

thus , substituting the required atomic masses  of

 C= 12 ,

H = 1 , &

 O = 16 ,

  we get ,

Molar mass   of  C6 H10 O5 

 = [ 6(12)+10(1)+5(16) ] u

= (72  +  10   +  80 ) u

=162 u


Q5. Arrange the following hydrogen halides in order of their decreasing reactivity with propene.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As we move from Cl to I,the atomic size increases,bond length increases,bond strength decreases,hence it becomes easier to release halogen and hence the order.I- is the a better leaving group.

Q6. In a process, 701 J of heat is absorbed by a system and 394 J of work is done by the system. What is the change in internal energy for the process?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

ΔU = q + w (1st law of thermodynamics) q = +701J (heat is absorbed by system) w = -394 J (work is done by system) ΔU = 701- 394 = 307J

Q7. The correct order for the increase in atomic radii is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In a group movig from top to bottom the number of shells increases. So the atomic size increases. Although the effective nuclear charge increases but its effect is negligible in comparison to the effect of increasing number of shells.

Q8. The mass of an electron is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The electron is a subatomic particle, symbol e or β , with a negative elementary electric charge.

The electron has a mass that is approximately  that of the proton.

So mass of electron = 


Q9. The death of Scandinavian forests was blamed on:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The death of Scandinavian forests was blamed on Pollution from UK power stations

Q10. Pure de-mineralised water is obtained by passing water through an anion exchange as a second process after passing it through a cation exchange. This makes the water
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Cation exchange resin have exchangeable hydrogen ions which makes the water acidic while anion exchange resin have exchangeable hydroxide ion which makes the water basic. Passing water to anion exchange resin as a second process after passing through anion exchange resin makes the water neutral.