CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. H2O2 as an antispectic is used in the name of
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Perhydrol is a solution of hydrogen peroxide (H2O2) at a concentration of 30% of weight by volume(w/v) or 100 volume strength.

Perhydrol is a mild antiseptic used on the skin to prevent infection of minor cuts, scrapes, and burns. It may also be used as a mouth rinse to help remove mucus or to relieve minor mouth irritation (e.g., due to canker/ cold sores, gingivitis). This product works by releasing oxygen when it is applied to the affected area. The release of oxygen causes foaming, which helps to remove dead skin and clean the area.


Q2. The criterion of overlap of atomic orbitals is the main factor for the formation of
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The valence bond theory is introduced to describe bonding in organic molecules. In this model, bonds are considered to form from the overlapping of two atomic orbitals on different atoms, each orbital containing a single electron. In general, greater the overlap, stronger is the bond formed between the two atoms. Thus, according to the orbital overlap concept, atoms combine together by overlapping their orbital and thus forming a lower energy state where their valence electrons with opposite spin, pair up to form covalent bond.

Q3. In the preparation of Sodium carbonate the by- product formed is:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 is the by product.

Q4. The principle involved in paper chromatography is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Paper chromatography is based on the principle of partition.

Q5. Pressure of 1 g of an ideal gas A at 27 ∘C is found to be 2 bar. When 2 g of another ideal gas B is introduced in the same flask at same temperature the pressure becomes 3 bar. Relationship between their molecular masses is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

PV=(m/M)RT

Q6. When hydrochloric acid is added to cobalt nitrate solution at room temperature, the following reaction takes place and the reaction mixture becomes blue. On cooling the mixture it becomes pink. On the basis of this information mark the correct answer. 
  (l )
Answer : Option C
Explaination / Solution:

This reaction is endothermic.

Q7.


Answer : Option D
Explaination / Solution:

sodium is oxidized and hydrogen is reduced.

Q8. The gram  molar mass of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Molar mass of CO =   (atomic mass of  C  , 2*atomic mass of  O )  

=   [12+2(16)] u

Since , gram molar mass 

=  Molar mass expressed in gms .  

  gram molar mass of CO2 

=  44 g


Q9. The correct IUPAC name of the following alkane is

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Following the rules of nomenclature,the IUPAC name of the given compound is 3,6-Diethyl-2-methyloctane

Q10. The enthalpy of combustion of methane, graphite and dihydrogen at 298 K are, - 890.3 kJ mol-1, -393.5 kJ mol-1 and –285.8 kJ mol-1 respectively. Enthalpy of formation of CH4 (g) will be
Answer : Option C
Explaination / Solution:

ΔH= -393.5 +2(-285.8)-(-890.3)

    = -74.8 kJ/mo