CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Choose the correct trend of the melting and boiling points in the alkali metal halides, MF, MCl, MI, MBr.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Smaller is the size of anion less is the polarizing power of anion so greater is the ionic character hence greater will be melting point.

Q2. A covalent bond when cleaved heterolytically yields:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

heterolytic cleavage produces carbonium ion and carbanion.

Q3. Viscous force is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Viscous force is directly proportional to area and velocity gradient.

Q4.
We know that the relationship between  and is What would be the value of Δngas for the reaction 

Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q5. Assign oxidation number to S in 
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Oxidation state of S in KAl(SO4)2 is +6

Q6.

Consider the chemical reaction gven as  ,

-----CO (g) + ----- (g) → ----- (l) + ----- .

This equation can be balanced by inserting the following in blank spaces

Answer : Option B
Explaination / Solution:

The balanced equation for the given equation is ,

hence , the coefficients ( 8 ,17 , 1, 8 ) are inserted on blank spaces ( from LHS to RHS )


Q7. Some of the polynuclear hydrocarbons having fused benzene ring system have the property of being
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Polynuclear hydrocarbons are carcinogenic,i.e. cancer producing

Q8. A thermodynamic state function is a physical quantity
Answer : Option B
Explaination / Solution:

State function is one which is only dependent on initial and final state of the system and is independent of the path by which that change has occurred.

Q9. Select the species which are iso-electronic (same number of electron) with each other.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Neutral Cl ( Z=17) has 17 electrons and with the addition of one more electron it becomes Cl- anion which has 18 electrons.

Neutral Ca (Z=20) has 20 electron and with the removal of 2 electrons it becomes Ca2+ cation which has 18 electrons.

Since Cl and Ca2+ both has 18 electrons , so they are isoelectronic. 


Q10. Oil drop experiment is for determining the
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The oil drop experiment was performed by Robert A. Millikan and Harvey Fletcher in 1909 to measure the elementary electric charge (the charge of the electron). The experiment entailed observing tiny electrically charged droplets of oil located between two parallel metal surfaces, forming the plates of a capacitor.