CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1.

Critical temperature of carbon dioxide is the highest temperature at which liquid carbon dioxide is observed. Above this temperature


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Tc is the highest Temp where a gas can exist in liquid state. Above this no liquid state exist. It is impossible to compress the gas into liquid above critical temperature, no matter what ever amount of pressure is applied.

Q2. When two hydrogen atoms in benzene are replaced by two similar or different monovalent atoms or groups, how many different position isomers are possible?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

the three isomers will be ortho(i.e.1,2- or 1,4-disubstituted) , meta(i.e.1,3- or 1,5-disubstituted) and para(1,4-disubstituted)

Q3. The flow of current is possible in Daniel cell only
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The flow of current is possible only due to potential difference.

Q4. Entropy is a state function and measures
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Entropy is a state function and it is measure of randomness of a system.

Q5. Metalloids show the properties of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A metalloid is any chemical element which has properties in between those of metals and nonmetals, or that has a mixture of them. Typical metalloids have a metallic appearance, but they are brittle and only fair conductors of electricity. Chemically, they behave mostly as nonmetals. They can form alloys with metals. Most of their other physical and chemical properties are intermediate in nature. The six commonly recognised metalloids are boron, silicon, germanium, arsenic, antimony, and tellurium.

Q6. Due to the presence of electrons in the inner shells, the electron in the outer shell will not experience the full positive charge of the nucleus (Ze). This is known as
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Shielding effect can be defined as a reduction in the effective nuclear charge on the electron cloud, due to a difference in the attraction forces of the electrons on the nucleus. It is also referred to as the screening effect (or) atomic shielding.

Q7. This process in which nutrient enriched water bodies support a dense plant population, which kills animal life by depriving it of oxygen and results in subsequent loss of biodiversity, is called as :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Eutrophication is the process in which nutrient enriched water bodies support a dense plant population, which kills animal life by consuming oxygen and depriving them of it.

Q8. Molecular mass of glucose  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Molecular mass of Glucose is calculated  using the relation :

Molecular mass

 =     ( 6*atomic mass of  C , 12* atomic mass of H  ,  6* atomic mass of  O )  u    

     substituting the respective atomic masses  we get ,

   Molecular mass of  glucose ( C H12 O6 )

 = [  6(12.0107)+12(1.008)+6(15.9994) ]

= 180.162 u.


Q9. For moderation of the climate and body temperature of living beings, the responsible factor is:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Heat of vapourisation is the responsible factor.

Q10. Elements in which apart from 3s and 3p orbitals, 3d orbitals also available for bonding In a number of compounds of these elements there are more than eight valence electrons around the central atom. One such example is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In  , S has more than 8 electrons in valence shell.It has 12 electrons in its valence shell.