CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Metal hydrides are used for hydrogen storage because
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Metal hydrides (MHx) are the most technologically relevant class of hydrogen storage materials because they can be used in a range of applications including neutron moderation,electrochemical cycling, thermal storage, heat pumps, and purification/separation.

The metal hydrides such as intermetallic alloys and solid solutions have interstitial vacancies where atomic hydrogen is absorbed via an exothermic reaction; however, by endothermic path, the metal hydride desorbs the hydrogen reversibly at ambient to moderate temperatures.


Q2. In the formation of hydrogen molecule, overlapping of atomic orbitals which results in the pairing of electrons. These are:
Answer : Option A
Explaination / Solution:

overlapping of atomic orbitals having electrons of opposite spin take palce in the formation of molecule.

Q3. What is the correct order of decreasing stability of the following cations.

Answer : Option B
Explaination / Solution:

II is very stable because +ve charge is dispersed by +R effect of 
Q4. What is the oxidation state of K in 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

K has +1 oxidation state. "The potassium atom losses one electron when forming compound as it has one electron on it's valence shell".

Q5. The deviation from ideal behavior can be measured in terms of compressibility factor Z, which is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Z=PV/nRT, is a correction factor which describe the deviation of real gas from ideal gas behaviour. it is defined as the ratio of the molar volume of a gas to the molar volume of an ideal gas at the same temperature and pressure.

Q6. A particular ratio of product to reactant helps in predicting the direction in which a given reaction will proceed at any stage. is called
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Reaction Quoitennt (Q) =K ( equilibrium) Q>K (backward Reaction) Q

Q7. The preparation of alkynes from vicinal dihalides is an example of---------- ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Elimination reaction is a type of  organic reaction in which two  substituents are removed from a molecule in either one or two steps .When the starting dihalide is a vicinal dihalide , alkyne is obtained by two successive elimination reactions. 

Example :

Vicinal dihalide, on treatment with forms a monosubstituted alkene Vinyl bromidewhich when reacted with sodium amide ,   forms ethyne  (ie. an alkyne ). The steps of conversion are ,


Q8.  represents
Answer : Option B
Explaination / Solution:

This is redox couple.

Where following reaction take place :

Zn2+  + 2e-   Zn


Q9. The lattice enthalpy of an ionic compound is the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The lattice enthalpy of an ionic compound is the enthalpy change which occurs when one mole of an ionic compound dissociates into its ions in gaseous state.

Q10. d-Block Elements are characterized by the
Answer : Option B
Explaination / Solution:

d-Block elements also known as transition elements are characterized by the filling of inner d orbitals by electrons before the valence-shell s orbital.