CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. In cold places, vegetables, fruits and flowers are grown in glass covered areas called green houses. This is because of one or more of the following. Choose the most appropriate :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In cold places, vegetables, fruits and flowers are grown in glass covered areas as they maintains the temperature as well as traps the solar energy. Glass is opaque to IR (heat) radiation and it partly absorbs and partly reflects the heat which maintains the temperature and traps the solar energy.

Q2.

Diborane (B2H6) is one of the following


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Diborane is said to be electron deficient because boron require 5 electrons to complete its octet. But in this molecule, each boron atom is bonded to 2 terminal hydrogen atoms each. Also, the two boron atoms are held together by two hydrogen atoms as shown below:


Q3. Structures of . ion given below explains the phenomenon of _____________.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

Resonance is the phenomenon when a molecule can be represented by 1 or more structure differing in the position of bonds and charge.

Q4. The following compound is:

Answer : Option D
Explaination / Solution:

Tropone or 2,4,6-cycloheptatrien-1-one is a non-benzenoid aromatic compound. The compound consists of a ring of seven carbon atoms with three conjugated alkene groups and a ketone group.

Q5. Flame photometry is used to determine the concentration of the
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Flame photometry is used to determine the concentration of alkali metalions, alkaline earth metals are quite sensitive to flame photometry.

Q6. In the kinetic molecular theory attraction between molecules of the gas is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Kinetic Theory of Gases assumes that no intermolecular forces exerts between the gas molecules.

Q7. the concentrations in an equilibrium mixture are related by the following equilibrium equation,  Where Kc is called as
Answer : Option B
Explaination / Solution:




Q8. The reaction given below is used to produce polythene. This is an example of _______ reaction

Answer : Option C
Explaination / Solution:

In polymerisation reaction many monomeric units combine to form a big macromolecule.

Q9. Displacement of hydrogen from cold water is done by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A common characteristic of most Alkali metal is their ability to displace H(g) from water. This is represented by their large, negative electrode potentials. In this event, the Group 1 metal is oxidized to its metal ion and water is reduced to form hydrogen gas and hydroxide ions. The general reaction of an alkali metal (M) with H2O (l) is given in the following equation:

2M(s)+2H2O(l)⟶2M+(aq)+2OH−(aq)+H2(g)

From this reaction it is apparent that OH- is produced, creating a basic or alkaline environment. Group 1 elements are called alkali metals because of their ability to displace H(g) from water and create a basic solution.Alkali metals are also known to react violently and explosively with water. This is because enough heat is given off during the exothermic reaction to ignite the H2(g)


Q10. Enthalpy of atomization is enthalpy change on breaking
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Enthalpy of atomization is enthalpy change that take place on breaking one mole of bonds completely to obtain atoms in the gas phase.