CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. , CO and  are isoelectronic molecules. Their respective bond order is :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Total number of electrons in N2 molecule is 7+ 7= 14.

As per the formula Bonded pair of electrons Nb

Total 10 electrons.

Anti bond pairs of electrons NaTotal 4 electrons.
Bond Order (B.O.) = 

Similarly bond order of CO And NO+ is 3


Q2. Benzene and other related ring compounds (benzenoid) such as given below are called:

Answer : Option C
Explaination / Solution:

they are aromatic system as they have benzene ring intact.

Q3. Dalton’s Law of Partial Pressures states that the total pressure exerted by the mixture of non-reactive gases is equal to the
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The question is based on the statement of Dalton Law of Partial pressures for Gases which states that total pressure exerted by mixture of non reacting gases is equal to the sum of partialpressure of individual gases.

Q4. For dissolution of gases in liquids, the concentration of a gas in liquid is.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

For dissolution of gases in liquids, the concentration of a gas in liquid is proportional to the pressure of the gas over the liquid

Q5. The boiling point of isomeric branched chain alkene is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As surface area decreases with branching,the boiling point also decreases.

Q6. A metal in a compound can be displaced by another metal in the uncombined state. Which metal is a better reducing agent in such a case?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Reducing agent is one in which element undergo oxidation itself and make the other substance reduce.

Q7. According to Hess’s Law if a reaction takes place in several steps then its standard reaction enthalpy is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Hess’s Law states that the sum of the standard enthalpies of the intermediate reactions into which the overall reaction may be divided at the same temperature.

Q8. Before the 4p orbital is filled, filling up of 3d orbitals becomes energetically favourable and there are 3d transition series of elements. This starts from scandium (Z = 21) which has the outermost electronic configuration of.


Answer : Option C
Explaination / Solution:

The electronic configuration of scandium is [Ar] 3d1 4s2.

Q9. According to the Heisenberg uncertainty principle, in dealing with milligram-sized or heavier objects,
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The effect of Heisenberg uncertainty principle is significant only for motion of microscopic objects, it is negligible in case of macroscopic objects. For example, we apply the concept of uncertainty to an object of mass 1 milligram.



The value of is very small and insignificant in this case. Therefore, when we deal with heavier objects the associated uncertainties have no real consequences and can be neglected.


Q10. Avogadro's constant is the number of entities ( viz. atoms , molecules or ions ) present in ------------- mole of a substance.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Avagadro's constant  represents the number of  entities ( viz, atoms , molecules or ions )  present  in 1 mole of a substance .

The  constant ( denoted by  N )

 =6.022 x 1023