CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. The name virus was given by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The name virus that means venom or poisonous fluid was given by Pasteur. They are inert outside specific host and living inside the host cell. Viruses are obligate parasites.

Q2. Special structures found on margins and tips of leaves made of parenchyma tissue and water pores through which guttation take place.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A hydathode is a type of secretory tissue in leaves, commonly found in angiosperms, that secretes water through pores in the epidermis or leaf margin, typically at the tip of a marginal tooth or serration.

Q3. Element present in middle lamella
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Calcium is required by meristematic and differentiating tissues. During cell division it is used in the synthesis of cell wall, particularly as calcium pectate in the middle lamella.

Q4. Bacteria responsible for chronic gastritis is :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Chronic gastritis involves swelling or inflammation of the stomach lining. Helicobacter pylori colonizes the stomach and induces chronic gastritis, a long-lasting inflammation of the stomach.

Q5. The site for the light reactions is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In plant cells, the chloroplasts are responsible for trapping light energy essential for photosynthesis. The grana, in the plastid, is the site of light reactions.

Q6. First transitory biochemical produced in reaction between  and RuBP is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

First intermediate product produced in  cycle of photosynthesis in presence of RUBP enzyme is 2-carboxy 3-keto 1,5-biphosphoribotol which change into two molecules of PGA.

Q7. The excretory organ of Saccoglossus is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Saccoglossus belong to phylum Hemichordata and hence the excretory organ is proboscis gland.

Q8. A vascular cryptogam is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A Cryptogam is a plant that reproduce by spores without flowers or seeds .Most of cryptogamous plants lacks vascular bundles i.e xylem and phloem but some member of pteridophytes like Equisetum contain vascular bundle.

Q9. Plants can synthesis all types of fatty acids but animals lacks machinery to synthesis three fatty acids called essential fatty acids. They are
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Plants can synthesis all types of fatty acids but animal cells lacks machineryto synthesis three fatty acids called as essential fatty acids. These are Linoleic , Linolenic and Arachidonic acids

Q10. The correct sequential order of pathway is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

There is a sequential, orderly pathway functioning, with one substrate forming the next and with glycolysis, TCA cycle and ETS pathway following one after another.