CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. It is the technique of growing plants in above-ground strands provided with fine mist of normal solution.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Aeroponics is the technique of growing plants in above ground strands provided with fine mist of normal solution. It is used to know the deficiency symptoms of minerals.

Q2.

Match the following:

Digestive DisorderCause
a) Constipationi) gallstones
b) Jaundiceii) reflex actionanxiety
c) Indigestioniii) intentinal ischemia
d) Vomitingiv) irregular bowel movements
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The causes of indigestion are inadequate enzyme secretion, anxiety, food poisoning, over eating, and spicy food. In constipation, the bowel movements occur irregularly. In jaundice, deposition of bile pigments result in gall stones. A reflex action is controlled by the vomit centre in the medulla.

Q3. The organelle involved in respiration is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Mitochondria are the sites of aerobic respiration. They produce cellular energy in the form of ATP

Q4. In photosynthesis photolysis of water is used in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Breaking down of water molecules in presence of sunlight during photosynthesis is called photolysis of water. During photolysis of water reduction of NADP+ into NADPH takes place.

Q5. Which among the following is a gregarious pest?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Locust (Locusta) is a gregarious pest belonging to phylum Arthropoda.

Q6. Apophysis of moss is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The sporophyte of moss is differentiated into three parts – foot, seta and capsule. The capsule in turn is differentiated into 3 regions a) apophysis- the sterile basal portion of capsule, it is in continuity with seta b) theca or body of capsule, which is the fertile region, and c) operculum the apical region of capsule . Apophysis is rich in chloroplast and thus photosynthetic region of moss , it also provides nutrition to the developing sporangium .

Q7. DNA and RNA resemble each other in possessing
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Both DNA and RNA consists of polymers of nucleotides. RNA is single stranded but DNA is double stranded. DNA polynucleotide contains thymine but RNA polynucleotide contains uracil.

Q8. When and where anaerobic respiration does occurs in man and yeast?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Anaerobic respiration in man occurs in muscle cells during sudden activity in cells to form lactic acid. In yeast anaerobic respiration occurs in absence of oxygen to form ethanol.

Q9. In some lower plants and social insects, the haploid cells are divide by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Mitosis is called equational division. Since the parent cells are haploi so mitosis will lead to restoration of chromosome number in haploid cells.

Q10. Identify from the following, category which has real existence
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Kingdom is a category which has real existence. All the living organisms are divided into 5 kingdoms that exist naturally. Phylum, genus, species etc. is thename given to a group of organisms having some common traits.