CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. The mouth part of cockroach which is compared to tongue is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

A median flexible lobe called as hypopharynx act as tongue. It lies within the cavity enclosed by the mouth parts.

Q2. A peculiar group of dual organism which are formed by an association between an algae and a fungus.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A lichen is a composite organism that arises from algae or cyanobacteria living among filaments of multiple fungi in a symbiotic relationship. The combined lichen has properties different from those of its component organisms.

Q3. The ingredient not used for preserving food stuff is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

For preserving food stuff vinegar, salt and sugar is used. Ethanol is antiseptic in nature but not used for preserving food stuff.

Q4. Hydroponics refers to growing plant in
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Hydroponics is a subset of hydroculture, the method of growing plants without soil, using mineral nutrient solutions in a water solvent.

Q5. Which is a mismatched pair :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The abnormal frequency of bowel movement and increased liquidity of the faecal discharge is known as diarrhoea.

Q6. Which of the following statements with reference to cytoskeleton is not correct?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The cytoskeleton in a cell is involved in functions like mechanical support, motility, maintenance of the shape of the cell.

Q7. In  pathway, the bundle sheath cells are lack of an enzyme called
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The released in the bundle sheath cells enters the  or the Calvin pathway, a pathway common to all plants. The bundle sheath cells are rich in an enzyme Ribulose bisphosphate carboxylase-oxygenase (RuBisCO), but lack PEPcase.

Q8. Girls blind from birth attain puberty earlier than normal due to :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Pineal gland releases Melatonin (a hormone) which is responsible for inhibiting Lutinising hormone and Folicle Stimulating Hormone that bring about puberty. Melatonin is secreated more in absence of light. In normal humans it is more released at night when it is released more. In blind girls, light is absorbed more at day whose effect continues at night. Hence, Melatonin is secreted less and LH and FSH are not inhibited more and puberty is experienced early.

Q9. What is the main excretory organ in insects?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The insects belong to phylum Arthropoda and hence, the excretory organ is Malphighian tubules.

Q10. Liverworts are closely related to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The bryophytes are divided into liverworts and mosses so they closely related to each other.