The p-Block Elements - Online Test

Q1. Which of the following p-block elements in group 13 could exist in liquid state during summer
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Ga has very low melting point (MP = 29.76oC), and because of that it can exists in liquid state during summer. 

Q2. The relative stability of +1 oxidation state progressively increases for heavier elements. Choose one of the following haing most stable +1 oxidation state.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Due to inert pair effect Tl+1 (G-2) is most stable oxidation state.

Q3. Aluminium when exposed to air protects itself from further attack by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Al forms a thick layer of oxide (Al2O3) on its surface which protects it from further attack.

Q4. White fumes appear around the bottle of anhydrous aluminium chloride.Why?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

White fumes appears because of formation of HCl on reaction with atmospheric moisture.
 

White fumes appears due to the formation of HCl gas. Anhydrous aluminium chloride is partly hydrolyzed by the moisture in the atmosphere and produces HCl gas. This HCl further combines with the moisture of the air and appears white fumes.
AlCl3 +3H2O --> Al(OH)3 +3HCl


Q5. Diborane is produced on an industrial scale by the reaction of BF3 with
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Reaction of  BFwith NaH produces B2H6 At  450K following reaction happens

2BF3 + 6NaH --> B2H + 6NaF


Q6.
The angular shape of ozone molecules () consists of

Answer : Option B
Explaination / Solution:

 consists of 2 sigma bond and 1 pie bond.

Q7. Argon is used
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Argon is noble gas. Ar is used in high temp welding to provide inert atmosphere.

Q8. Silicon is the second most abundant element on the earth’s crust and is a component of
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Si is the most imp component of ceramics, which is comprised of metal, non-metal, or metalloids held by ionic or covalent bond.

Q9. Carbon is most widely distributed in nature. In combined state it is available as
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In combined state C can occur as hydrocarbons (which is a compound of carbon and hydrogen).

Q10. Stable isotopes of carbon are
Answer : Option D
Explaination / Solution:

C12 and C13 are most abundent isotopes of Carbon which are very stable. Other isotopes like C14 is radioactive (disintegrate to give other products).