The p-Block Elements - Online Test

Q1. The valence shell electronic configuration of p-block elements is ns2np1 - 6 But this is not true in the case of
Answer : Option A
Explaination / Solution:

As only one Ist period element of p-block, it has unique 1s2 configuration besides other element of that block (ns2np1 - 6) . It is a noble gas.

Q2. Which is most easily liquefiable rare gas?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Xe is most easily ( for atmospheric cool air ) liquefiable rare gas.

Q3. Me3SiCl is used during polymerisation of organo silicones because
Answer : Option B
Explaination / Solution:

the chain length of the polymers can be controlled by adding  Me3SiCl which blocks the ends of the chain to produce silicone

Q4. Which of the following statements are correct?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Fullerence have cage like spheroidal molecular ( C60) structure and have no dangling bonds.

Q5. Regular use of which of the following fertilizers increases the acidity of the soil?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Ammonium sulphate addition increases acidity in the soil. In the presence of water and oxygen in the soil, ammonium and sulfate are decomposed by naturally occurring microbes. During this process, acids are released into the soil, along with nitrogen and sulfur compounds.

Q6. The percentage of p-character in the orbitals forming P - P bonds in  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

obitals forming P-P bond is hybridised therefore have 75% p character.

Q7.

When Cl2 gas reacts with hot and concentrated sodium hydroxide solution, the oxidation number of chlorine changes from


Answer : Option A
Explaination / Solution:

reaction of Cl2 and hot and concentrated sodium hydroxide solution is as below:

6 NaOH + 3Cl2 → 5NaCl + NaClO3 + 3H2O

Here Cl2 disproportionate to -1 and +5


Q8. In which of the following compounds, nitrogen exhibits highest oxidation state?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In azide () have oxidation state -1/3

Q9. Which of the following statements regarding ozone is not correct?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

bond order of O-O bond in ozone is less than that in oxygen. Ozone molecule can be represented as resonance hybrid of two canonical structures, each structure have one single bond on one side and double bond on the another side.

Q10. Among the following which is the strongest oxidizing agent?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 F2 is most electronegative element hence it readily get reduced to F ion so it is very strong oxidizing agent.