Rural Development - Online Test

Q1. Under which system people below the poverty line (BPL) could get essential goods at low subsidised rates
Answer : Option D
Explaination / Solution:

PDS implies distribution of food grains through fair price shops at subsidised rates.

Q2. An instrument used by government to stabilise prices
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Buffer stock is an instrument use by the government to stablise price. it is built up in the years of surplus production and is used during shortage. Such a policy ensures regularity in supply even when production is uneven.

Q3. In 1988 which scheme was established
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The Kisan Credit Card (KCC) scheme is a credit scheme introduced in August 1998 by Indian banks.

Q4. Which activity involves assembling , storage, processing , transportation , grading and distribution of different agriculture commodities across the country
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Agricultural marketing includes all those process between harvesting and final sale of the produce by the farmers.

Q5. MSP announced ____ the sowing season
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The minimum support prices are announced by the Government of India at the beginning of the sowing season for certain crops on the basis of the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)

Q6. Which one is the defect in the agricultural marketing system
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There is no proper storage or warehousing facilities for farmers in the villages where they can store their agriculture produce. Every year 15 to 30 per cent of the agricultural produce are damaged either by rats or rains due to the absence of proper storage facilities. Thus, the farmers are forced to sell their surplus produce just after harvests at a very low and un-remunerative price.

Q7. Jamshedji Tata National Virtual Academy is to impart operational training to nearly ___ lac rural people to run info-kiosks
Answer : Option A
Explaination / Solution:

By giving tranining, the quality and quantity of crops can be increased manifold if the farmers are made aware of the latest equipments, technologies and resources.

Q8. Farmers cannot retain the produce for a long time they have to sell it immediately. Which defect of agriculture is shown in this system
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Most of the Indian farmers are very poor and thus have no capacity to wait for better price of his produce in the absence of proper credit facilities. Farmers often have to go for even distress sale of their output to the village moneylenders-cum-traders at a very poor price.

Q9. To regulate the agriculture market following steps were taken except
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Agricultural marketing is inferred to cover the services involved in moving an agricultural product from the farm to the consumer. activities are involved in doing this, such as planning production, growing and harvesting, grading, packaging, transport, storage, agro- and food processing, distribution, advertising and sale

Q10. To minimise the fluctuations in the prices government announce the following
Answer : Option B
Explaination / Solution:

MSP policy is an important step initiated by the government to improve agriculture marketing system.