Introduction to Index Number - Online Test

Q1. The base year for index numbers should be…………..
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The base year for any index number is routinely updated. That year in which there are Minimum cyclical fluctuations

Q2. Commodities which show considerable price fluctuations could be best measured by a…………….
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Comparison is made between base year and is called index number of prices
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Suppose we want to know the average changes in the price of a set of commodities in 2010 with respect to the prices of same set of commodities in 2008. In this case what will be the base year?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. ………….. reflects on the price change experienced by families of people.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. Index Number reveals the state of
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. From the following which is not a kind of index number
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Index numbers may be constructed to reflect percentage changes in …………..
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. In index number current year quantity is denoted by ……………
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. From the following which is not a problem in the construction of Index numbers?
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.