Indian Economy on the Eve of Independence - Online Test

Q1. What was the motive behind the de-industrialisation by the colonial Govt. in India?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The two-fold motive behind the systematic deindustrialization effected by the British (i) Making India a Supplier of Raw Materials. (ii) Making India a Market for Finished Goods Another important objective of the British Government.

Q2. What does the export surplus mean?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The amount by which the value of a country's exports exceeds that of its imports.

Q3. What was the condition of agriculture at the time of independence
Answer : Option D
Explaination / Solution:

India’s economy under the British colonial rule remained fundamentally agrarian. The main cause of the low productivity of agricultural sector and the new land tenure that was introduced by British rulers in India.

Q4. Reason behind the decay of handicrafts industry in India was
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The Indian handicrafts that had made the country famous, collapsed under the colonial rule due to discriminating policy of colonial rules.

Q5. How is the literacy rate is calculated
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Number of Literate persons divided by total population and multiply by 100.

Q6. What was the condition of foreign trade under British rule
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Restrictive policies of commodities production , trade and tariff were imposed by the colonial government, it adversely affected the structure, composition and volume of India’s foreign trade.

Q7. Which of the following statement is true regarding the condition of Infrastructure
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The relationship between the growth of British capitalism and the evolution of a dependent, colonial economy in India is greatly manifested in the development of Indian railways, roads, bridges and post and telegraph.

Q8. _______ refers to relative distribution of a country’s workforce among various sectors of economic activity
Answer : Option C
Explaination / Solution:

This refers to the aggregate distribution of occupations in society, classified according to skill level, economic function, or social status.

Q9. Industrial sector creates infrastructure which helps in growth of
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Industrial infrastructure - electricity, roads, airports, water systems and telecommunications are the foundations of modern economies and its helps in growth of all sectors of economy .

Q10. India on the eve of independence was
Answer : Option A
Explaination / Solution:

During the British period, Indian economy remained almost stagnant, the average annual growth rate of per capita income in India was not more than 0.5%.