Indian Economy 1950 to 1990 - Online Test

Q1. Green revolution resulting from
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Green Revolution in India was a period when agricultire in India increased its yields due to improved agronomic technology. To increase agricultural production it introduced high-yielding varieties of seeds. HYV refers to increased use of chemical fertilisers and irrigation to increase the production needed to make the country self-sufficient in food grains.

Q2. Tenancy reforms refers to
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Tenancy reforms aim to regulation of rent, provide security of tenure and conferring ownership to tenants. The tenancy reforms laws provide the provisions for registration of tenants, or giving ownership rights to the former tenants to bring them directly under the state

Q3. There were some areas where the economic planning in India has failed
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Economic planning in India had failed to provide Inadequate growth in production sector, to eradicate poverty, to reduce inequalities of income and wealth

Q4. Match the following. Options are as below

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Intermediaries refers to people between the tiller and the state. they should be abolished as they bring stagnation in the Indian agricultural sector. The tenancy reforms laws provide the provisions for registration of tenants, or giving ownership rights to the former tenants to bring them directly under the state. Consolidation of land holdings refers to bringing together all plots of land into one block.

Q5.

Match the following. Options are as below


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Intermediaries refers to people between the tiller and the state. they should be abolished as they bring stagnation in the Indian agricultural sector. The tenancy reforms laws provide the provisions for registration of tenants, or giving ownership rights to the former tenants to bring them directly under the state. Consolidation of land holdings refers to bringing together all plots of land into one block.

Q6. Following are the external factors responsible for industrial sickness except
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Diversion of funds is the internal cause and not the external cause for industrial sickness.

Q7. Imports fast growing imports are due to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Due to economic reforms liberalisation in 1991 countries nowadsys imports huge amount of capital and petroleum goods.

Q8. Foreign spending on domestic goods and services is ____ and domestic spending on foreign goods is ______
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Exports refers to a product or service sold abroad. Imports refers to bring (goods or services) into a country from abroad for sale.

Q9. Schedule C industries development were left to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Schedule C includes all the remaining industries and their future development would be in general be left to the initiative and enterprise of the private sector

Q10. Legally stipulated maximum size beyond which no individual farmer can hold any land
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Land ceiling refers to fixing the the maximum size of land holdings individuals can own. Land above the ceiling limit would be known as surplus land which can be taken away by the government withour paying compensation to the original owner.