Chapter 6: Respiration - Online Test

Q1. The Tidal Volume of a normal person is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. During inspiration, the diaphragm
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. CO2 is transported through blood to lungs as
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. When 1500 mL air is in the lungs, it is called
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Vital capacity is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. After a long deep breath, we do not respire for some seconds due to
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Which of the following substances in tobacco smoke damage the gas exchange system?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8.

Column I represents diseases and column II represents their symptoms. Choose the correctly paired option

Column I : Column II

(P) Asthma (i) Recurring of bronchitis

(Q) Emphysema (ii) Accumulation of W.B.CS in alveolus

(R) Pneumonia (iii) Allergy

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Which of the following best describes the process of gas exchange in the lungs?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10.

Make the correct pairs.

Columan–I : Column–II

(P) IC : i. maximum volume of air breathe in after forced.

(Q) EC : ii. Volume of air present after expiration in lungs.

(R) VC : iii. Volume of air inhaled after expiration.

(S) FRC : iv. Volume of air exhaled after inspiration.

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.