Toggle navigation
Test.Brainkart.com
Home
GATE Exam
TN School
College Entrance Exam
IIT JEE
NEET
AIIMS
CAT
CLAT
TANCET
10th & 12th
11th Std
12th Std
10th Std
Job Entrance Exam
BANK
UGC NET
TNPSC
Chapter 6: Respiration
- Online Test
Chapter 6: Respiration
TEST : 6
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q1.
During inspiration
A.
Diaphragm and external muscles relax
B.
Diaphragm and internal intercostal muscles relax
C.
Diaphragm and external intercostal muscles contract
D.
Diaphragm and internal intercostal muscles contract
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q2.
Mountain sickness at high altitude is due to
A.
Excess CO
2
in blood
B.
Decreased CO
2
in air
C.
Decreased partial pressure of oxygen
D.
Decreased efficiency of haemoglobin
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q3.
Capacity of human lungs for air in a healthy person is
A.
3000 ml
B.
1500 ml
C.
1000 ml
D.
500 ml
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q4.
Rate of breathing is controlled by
A.
Amount of freely avilable oxygen
B.
Carbon dioxide in blood
C.
Muscular functions of body
D.
All the above
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q5.
During strenous exercise,glucose is converted into
A.
Glycogen
B.
Pyravic acid
C.
Starch
D.
Lactic acid
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q6.
How much pulmonary air is expired normally
A.
70%
B.
20%
C.
25%
D.
32%
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q7.
Which is incorrect ?
A.
Presence of nonrespiratory air sacs increases efficinency of respiration in birds
B.
In insects, circulation body fluids serve to distribute oxygen to tissues
C.
Principle of counter – current flow facilitates efficient respiration in gills of fishes
D.
Residual air in lungs slightly decreases the efficiency of respiration in mammals
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q8.
Percenatage of oxygen being carried by blood plasma is
A.
6-9%
B.
3-6%
C.
2-3%
D.
1-2%
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q9.
Name of the pulmonary disease in which alveolar surface area involved in gas exchange is drastically reduced due to damage in the alveolar walls:
A.
Astthma
B.
Pleurisy
C.
Emphysema
D.
Pneumonia
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.
TN State Board
TN 11th Standard
Zoology
Chapter 6: Respiration
Prepare / Learn
Q10.
Asthma may be attributed to
A.
bacterial infection of the lungs
B.
allergic reaction of the mast cells in the lungs
C.
inflammation of the trachea
D.
accumulation of fluid in the lungs
View Solution
Add Work Space
Answer :
Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.
Submit My Answer
Total Question/Mark :
Scored Mark :
Mark for Correct Answer : 1 Mark for Wrong Answer : -0.5 Mark for Left Answer : 0
Save and Share My Score
REDO LAST TEST AGAIN : ( TEST 5 )
REDO THIS TEST AGAIN : ( TEST 6 )
START NEXT : ( TEST 7 )
Chapter 6: Respiration
TEST : 6
Chapter 6: Respiration
| Online Objective Test |
Start Test
TN State Board : TN 11th Standard (Zoology)
| Online Objective Test
Start Test
Chapter 1: The Living World
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 2: Kingdom Animalia
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 3: Tissue Level of Organisation
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 4: Organ and Organ Systems in Animals
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 5: Digestion and Absorption
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 6: Respiration
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 7: Body Fluids and Circulation
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 8: Excretion
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 9: Locomotion and Movement
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 10: Neural Control and Coordination
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 11: Chemical Coordination and Integration
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 12: Basic Medical Instruments and Techniques
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Chapter 13: Trends in Economic Zoology
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Zoology Unit I
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Zoology Unit II
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Zoology Unit III
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Zoology Unit IV
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Unit V Trends in Economic Zoology
| Online 1 Mark Objective Test
Start Test
Prepare Before Start Test
| Learn
Engineering
| prepare/Learn
Medical
| prepare/Learn
TN School (10th & 12th )
| prepare/Learn
NEET, JEE
| prepare/Learn
TNPSC Exam
| prepare/Learn
UPSC Civil services Entrance exams
| Online Test
General Studies test
| Start Online Test
Civil Services Aptitude Test (CSAT)
| Start Online Test
Interview and Personality Test
| Start Online Test
GATE Exam
| Online Test
EE Electrical Engineering
| Start Online Test
EC Electronics and Communication Engineering
| Start Online Test
CS Computer Science and Information Technology
| Start Online Test
CE Civil Engineering
| Start Online Test
ME Mechanical Engineering
| Start Online Test
Under Graduate Entrance Exams
| Online Test
IIT JEE IEEE Entrance Exam
| Start Online Test
NEET Entrance Exam
| Start Online Test
AIIMS Entrance Exams
| Start Online Test
Problem Solving and Reasoning
| Online Test
Verbal and Reading Comprehension
| Start Online Test
Data Interpretation and Logical Reasoning
| Start Online Test
Mathematics or Quantitative Aptitude
| Start Online Test
CAT Entrance Exams
| Online Test
Mathematics or Quantitative Aptitude
| Start Online Test
Data Interpretation and Logical Reasoning
| Start Online Test
Verbal and Reading Comprehension
| Start Online Test
CLAT LAW Entrance exams
| Online Test
English including comprehension
| Start Online Test
General Knowledge and Current Affairs
| Start Online Test
Elementary Mathematics
| Start Online Test
Logical and Legal Reasoning Aptitude
| Start Online Test
Banking Entrance exams
| Online Test
Bank PO
| Start Online Test
Bank Clerks
| Start Online Test
Specialist Officers (SO)
| Start Online Test
UGC NET Entrance exams
| Online Test
Science
| Start Online Test
Language
| Start Online Test
TANCET Anna University
| Online Test
EEE Electrical and Electronics Engineering
| Start Online Test
ECE Electronics and Communication Engineering
| Start Online Test
CSE, IT Computer Science Engineering and Information Technology
| Start Online Test
Civil Engineering
| Start Online Test
Mechanical Engineering
| Start Online Test
TN State Board
| Online Test
TN 11th Standard
| Start Online Test
TN 12th Standard
| Start Online Test
TN 10th Standard
| Start Online Test