Arithmetic - Online Test

Q1. A container originally contains 10 litres of pure spirit. From this container 1 litre of spirit is replaced with 1 litre of water. Subsequently, 1 litre of the mixture is again replaced with 1 litre of water and this process is repeated one more time. How much spirit is now left in the container?
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q2. Few school curricula include a unit on how to deal with bereavement and grief, and yet all students at some point in their lives suffer from losses through death and parting. Based on the above passage which topic would not be included in a unit on bereavement?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The given passage clearly deals with how to deal with bereavement and grief and so after the tragedy occurs and not about precautions. Therefore, irrespective of the causes of death, a school student rarely gets into details of causes—which is beyond the scope of the context. Rest all are important in dealing with grief.

Q3. P, Q, R and S are four types of dangerous microbes recently found in a human habitat. The area of each circle with its diameter printed in brackets represents the growth of a single microbe surviving human immunity system within 24 hours of entering the body. The danger to human beings varies proportionately with the toxicity, potency and growth attributed to a microbe shown in the figure below 

A pharmaceutical company is contemplating the development of a vaccine against the most dangerous microbe. Which microbe should the company target in its first attempt?
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. A transporter receives the same number of orders each day. Currently, he has some pending orders (backlog) to be shipped. If he uses 7 trucks, then at the end of the 4th day he can clear all the orders. Alternatively, if he uses only 3 trucks, then all the orders are cleared at the end of the 10th day. What is the minimum number of trucks required so that there will be no pending order at the end of the 5th day?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. For a single server with Poisson arrival and exponential service time, the arrival rate is 12 per hour. Which one of the following service rates will provide a steady state finite queue length?
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. A sample of 15 data is a follows: 17, 18, 17, 17, 13, 18, 5, 5, 6, 7, 8, 9, 20, 17, 3. The mode of the data is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

We know that mode is the value of the data which occurred most of 17 is mode

Q7. A product made in two factories p and Q, is transported to two destinations, R and S. The per unit costs of transportation (in Rupees) from factories to destinations are as per the following matrix:

Factory P produces 7 units and factory Q produces 9 units of the product. Each destination requires 8 units. If the north-west corner method provides the total transportation cost as X (in Rupees) and the optimized (the minimum) total transportation cost Y (in Rupees), then (X-Y), in Rupees, is 
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8. P looks at Q while Q looks at R. P is married, R is not. The number of people in which a married person is looking at an unmarried person is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. If a and b are integers and a – b is even, which of the following must always be even?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

According to the given relation of a–b = even, there is a possibility of odd-odd (or) even-even is equal to even. From the options, Option (D) is correct. Since, odd × odd–odd (or) even × even–even → is always even number.

Q10. A couple has 2 children. The probability that both children are boys if the older one is a boy is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Probability = No.of Favourablecases/Total No.of Possible cases
The probability that both children are boys if the order one is a boy = 1/2