Arithmetic - Online Test

Q1. A superspeedway in New Delhi has among the highest super-elevation rates of any track on the Indian Grand Prix circuit. The track requires drivers to negotiate turns with a radius of 335 m and 33° banking. Given this information, the coefficient of side friction required in order to allow a vehicle to travel at 320 km/h along the curve is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q2. The population of a new city is 5 million and is growing at 20% annually. How many years would it take to double at this growth rate?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

(20/140)×8
After 1 year 
P = 6 
2 years = 7.2 
After 3 = (20/100)×1.2
= 8.65
After 4 years = (20/100) × 8.65
= 10
Time will be in between 3−4 years. 

Q3. In a group of four children, Som is younger to Riaz. Shiv is elder to Ansu. Ansu is youngest in the group. Which of the following statements is/are required to find the eldest child in the group? Statements : 1. Shiv is younger to Riaz. 2. Shiv is elder to Som.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Moving into a world of big data will require us to change our thinking about the merits of exactitude. To apply the conventional mindset of measurement to the digital, connected world of the twenty-first century is to miss a crucial point. As mentioned earlier, the obsession with exactness is an artefact of the information-deprived analog era. When data was sparse, every data point was critical, and thus great care was taken to avoid letting any point bias the analysis. From “BIG DATA” Viktor Mayer-Schonberger and Kenneth Cukier The main point of the paragraph is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. The total exports and revenues from the exports of a country are given in the two pie charts below. The pie chart for exports shows the quantity of each item as a percentage of the total quantity of exports. The pie chart for the revenues shows the percentage of the total revenue generated through export of each item. The total quantity of exports of all the items is 5 lakh tonnes and the total revenues are 250 crore rupees. What is the ratio of the revenue generated through export of Item 1 per kilogram to the revenue generated through export of Item 4 per kilogram? 

Answer : Option D
Explaination / Solution:

revenue generated through export of item1 Kg


Q6. A student riding a bicycle on a 5 km one-way street takes 40 minutes to reach home. The student stopped for 15 minutes during this ride. 60 vehicles overtook the student (assume the number of vehicles overtaken by the student is zero) during the ride and 45 vehicles while the student stopped. The speed of vehicle stream on that road (in km/hr) is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A number much greater than 75 and smaller than 117 is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. A firm is selling it product at Rs. 60/unit. The total cost of production is Rs. 100 and firm is earning total profit of Rs. 500. Later, the total cost increased by 30%. By what percentage the price should be increased to maintain the same profit level
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Abhishek is elder to Savan, Savan is younger to Anshul. The correct relations is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10.                                                     2010      2011
Raw material                               5200      6240 
Power & fuel                                7000      9450 
Salary & wages                           9000      12600 
Plants & machinery                     20000     25000 
Advertising                                  15000     19500 
Research & development            22000     26400 
Which one of the following increased by same percentage in year 2010-2011?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

% increase in raw material = ((6240 - 5200)/5200)×100 = 20%
% increase research and development = ((26400 - 22000)/22000)×100 = 20%