Applied Mechanics and Design - Online Test

Q1. In a shear cutting operation, a sheet of 5mm thickness is cut along a length of 200mm. The cutting blade is 400mm long and zero-shear (S=0) is provided on the edge. The ultimate shear strength of the sheet is 100MPa and penetration to thickness ratio is 0.2. Neglect friction. 

Assuming force vs displacement curve to be rectangular, the work done (in J) is 
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. In a shear cutting operation, a sheet of 5mm thickness is cut along a length of 200mm. The cutting blade is 400mm long and zero-shear (S=0) is provided on the edge. The ultimate shear strength of the sheet is 100MPa and penetration to thickness ratio is 0.2. Neglect friction. 

A shear of 20mm (S=20mm) is now provided on the blade. Assuming force vs displacement curve to be trapezoidal, the maximum force (in kN) exerted is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. In a simply-supported beam loaded as shown below, the maximum bending moment in Nm is

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. A ball bearing operating at a load F has 8000 hours of life. The life of the bearing, in hours, when the load is doubled to 2F is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. A model of a hydraulic turbine is tested at a head of 1/4th of that under which the full scale turbine works. The diameter of the model is half of that of the full scale turbine. If N is the RPM of the full scale turbine, the RPM of the model will be
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. A uniformly loaded propped cantilever beam and its free body diagram are shown below. The reactions are

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A stepped steel shaft shown below is subjected to 10 Nm torque. If the modulus of rigidity is 80 GPa, the strain energy in the shaft in N-mm is

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. A thin spherical pressure vessel of 200 mm diameter and 1 mm thickness is subjected to an internal pressure varying form 4 to 8 MPa. Assume that the yield, ultimate and endurance strength of material are 600, 800 and 400 MPa respectively. The factor of safety as per Goodman’s relation is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A natural feed journal bearing of diameter 50 mm and length 50 mm operating at 20 revolution/ second carries a load of 2 kN. The lubricant used has a viscosity of 20 mPas. The radial clearance is 50 μm . The Sommerfeld number for the bearing is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. A bolted joint is shown below. The maximum shear stress, in MPa in the bolts at A and B , respectively are

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.