Applied Mechanics and Design - Online Test

Q1. What are the upper and lower limits of the shaft represented by 60 f8
Use the following data: 
Diameter 60 lies in the diameter step of 50 -80mm. 
Fundamental tolerance unit, 
i = in μm = 0.45D1/3 + 0.001D, where D is the representative size in mm; 
Tolerance value for IT8 = 25i. Fundaental deviation for ‘f’ shaft = -5.5D0.41  
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. A 20o full depth involute spur pinion of 4 mm module and 21 teeth is to transmit 15 kw at 960 rpm. Its face width is 25 mm
The tangential force transmitted (in N ) is 
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. A 20o full depth involute spur pinion of 4 mm module and 21 teeth is to transmit 15 kw at 960 rpm. Its face width is 25 mm
The tangential force transmitted (in N ) is 
Given that the tooth geometry factor is 0.32 and the combined effect of dynamic load and allied factors intensifying the stress is 1.5; the minimum allowable stress (in MPa) for the gear material is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. There are two points P and Q on a planar rigid body. The relative velocity between the two points
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. The state of plane-stress at a point is given by σx = −200MPa, σy = 100MPa and τxy = 100MPa. The maximum shear stress in MPa is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. The natural frequency of a spring-mass system on earth is ωn. The natural frequency of this system on the moon (gmoon = gearth/ 6) is 
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Tooth interference in an external involute spur gear pair can be reduced by
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. For the stability of a floating body, under the influence of gravity alone, which of the following is TRUE?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. A shaft has a dimension,  The respective values of fundamental deviation and tolerance are
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.