GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. The average production for three years was minimum for which of the following companies?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Average production for three years by Company P 
= (25+30+35)/3 = 30 lakh 
Average production for three years by Company Q 
= (45+30+15)/3 = 30 lakh 
Average production for three years by Company R 
= (15+25+35)/3 = 25 lakh 
Average production for three years by Company S 
= (20+25+35)/3 = 26.66 lakh 
Average production for three years by Company T 
= (25+45+15)/3 = 28.33 lakh 
So, average production for three years was minimum by company R

Q2. If an authority is holding information about another in a 'fiduciary capacity', the information under the Right to Information Act, 2005 may not be obtainable. 'Fiduciary relationship' is based on:
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Directions: What value should come at the place of question mark (?) in the following number series?
7, ?, 40, 73, 117
Answer : Option A
Explaination / Solution:

7+11=18 
18+22=40 
40+33=73 
73+44=117 
(Multiple of 11)

Q4. How many natural numbers are there between 23 and 100 which are exactly divisible by 6 ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Required numbers are 24, 30, 36, 42, ..., 96

This is an A.P. in which a = 24, d = 6 and l = 96

Let the number of terms in it be n.

Then tn = 96    a + (n - 1)d = 96

 24 + (n - 1) x 6 = 96

 (n - 1) x 6 = 72

 (n - 1) = 12

 n = 13

Required number of numbers = 13.


Q5.
Direction: Study the pie charts carefully to answer the questions that follow: 

Percent wise distribution of players and female players who play five different sports total number of players 6200 out of which number of female players is 3200.
 

What is the respective ratio of the number of female players who play cricket and number of female players who play Hockey?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Number of female player who play cricket = (3200*40)/100 = 1280 
Number of female player who play hockey = (3200*15)/100 = 480 
Ratio = 1280:480 = 8:3 
Short Tricks:- 
These type of the question solve by only percentage values not need to calculate number of player because total number of player same in both case. 
40:15 ---> 8:3

Q6. What type of quadrilateral is shown below?
Answer : Option E
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Following are the conditions for selecting a candidate in an organization.
The candidate must –
(i) be a graduate with at least 60% marks.
(ii) be at least 21 years and not more than 28 years as on 01-04-2017.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 50% marks in interview
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate with at least 60% marks, his case to be referred as Manager.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as Assistant.

Varun has secured 78% marks in written test and 48% marks in interview. He secured 62% in B.Tech and was born on 12th January 1991.
Which of the following will be a course of action if Varun applies?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

He has secured 48% in interview which is leas then required 50%, but is greater than 35% and in written test greater than 70%, so Assistant

Q8. Read the following information to answer the following questions : 
Two unbiased dice are thrown simultaneously

What is the probability of getting a doublet?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Total possible outcomes = 6 × 6 = 36 
E = Events of getting a doublet 
= (1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (5,5), (6,6) = 6 
PE = 6/36 = 1/6

Q9. An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Angle traced by the hour hand in 6 hours =360x 6º= 180º.
12

Q10. Find the odd figure out in the problem figures given below:
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.