GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Under the Constitution of India restriction on freedom of religion can not be placed on the ground of -
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. Directions: In the following number series, one of the numbers is wrong. Find out the wrong number.
7, 8, 16, 43, 109, 232, 448
Answer : Option B
Explaination / Solution:

7 + 13 = 8 
8 + 23 = 16 
16 + 33 = 43 
43 + 43 = 107 
107 + 53 = 232 
232 + 63 = 448

Q3. How many 3-digit numbers are completely divisible 6 ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

3-digit number divisible by 6 are: 102, 108, 114,... , 996

This is an A.P. in which a = 102, d = 6 and l = 996

Let the number of terms be n. Then tn = 996.

 a + (n - 1)d = 996

 102 + (n - 1) x 6 = 996

 6 x (n - 1) = 894

 (n - 1) = 149

 n = 150

 Number of terms = 150.


Q4.
Direction: Study the pie charts carefully to answer the questions that follow: 

Percent wise distribution of players and female players who play five different sports total number of players 6200 out of which number of female players is 3200.
 

What is the difference between the number of the female players who play lawn tennis and the number of male players who play Rugby?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

No of Female players who play lawn tennis = (3200*22)/100 = 704 
No of male players who play rugby = [(6200*15)/100]-[(3200*10)/100] 
= 930 – 320 = 610 
Required difference = 704 – 610 = 94

Q5. What type of point is being highlighted (pointed to) in the drawing below?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. Following are the conditions for selecting a candidate in an organization.
The candidate must –
(i) be a graduate with at least 60% marks.
(ii) be at least 21 years and not more than 28 years as on 01-04-2017.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 50% marks in interview
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate with at least 60% marks, his case to be referred as Manager.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as Assistant.

Pankil was born on 7th November 1989. He secured 68% marks in BSc and 63% marks in his MSc. He has secured 65% marks in both written test and interview.
Which of the following will be a course of action if Pankil applies?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. In how many ways can the word ENGINEER be arranged so that ‘G’ and ‘R’ are never together?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Number of ways of rearranging the word ENGINEER  = (8!)/(3!*2!) = 3360 
Finding the number of ways of arranging the word ENGINEER such that G and R are always together is done by taking GR as a single alphabet and then finding the permutation. 
Number of ways of arranging the word ENGINEER such that G and R are always together = (7!)/(3!*2!) = 420*2 = 840
∴Number of ways of arranging the word ENGINEER such that G and R are never together = Number of ways of rearranging the word ENGINEER - Number of ways of arranging the word ENGINEER such that G and R are always together 
⇒Number of ways of arranging the word ENGINEER such that G and R are never together 
= 3360 – 840 
= 2520

Q8. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.

Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50

 5x = 20

 x = 4.

 Age of the youngest child = x = 4 years.


Q9. Find the odd figure out in the problem figures given below:
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Sum of three consecutive even integers is 54. Find the least among them
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let three consecutive even integers by 2x, 2x + 2 and 2x + 4. respectively
2x + 2x + 2 + 2x + 4 = 54
6x + 6 = 54