GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Directions: In the following number series, one of the numbers is wrong. Find out the wrong number.
64, 96, 288, 1296, 7776, 58420
Answer : Option E
Explaination / Solution:

64 × 1.5 = 96 
96 × 3 = 288 
288 × 4.5 = 1296 
1296 × 6 = 7776 
7776 × 7.5 = 58320

Q2. On dividing a number by 5, we get 3 as remainder. What will the remainder when the square of the this number is divided by 5 ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let the number be x and on dividing x by 5, we get k as quotient and 3 as remainder.

    x = 5k + 3

    x2 = (5k + 3)2

   = (25k2 + 30k + 9)

   = 5(5k2 + 6k + 1) + 4

On dividing x2 by 5, we get 4 as remainder.


Q3.
Direction: Study the pie charts carefully to answer the questions that follow: 

Percent wise distribution of players and female players who play five different sports total number of players 6200 out of which number of female players is 3200.
 

What is the Total number of players both male and female who play cricket and rugby ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Total no of players who play cricket & rugby together = 34% of 6200 + 15% of 6200 
 Total players = 2108 + 930 = 3038 
Short Tricks:- 
Add the percentage values of both game then calculate the values. 
49% of 6200 = 3038

Q4. What type of quadrilateral is shown below?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Following are the conditions for selecting a candidate in an organization.
The candidate must –
(i) be a graduate with at least 60% marks.
(ii) be at least 21 years and not more than 28 years as on 01-04-2017.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 50% marks in interview
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate with at least 60% marks, his case to be referred as Manager.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as Assistant.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.
Megha was born on 19 March 1991. He secured 65% marks in BCom. He also secured 62% marks in both written test and interview.
Which of the following will be a course of action if Megha applies for the job?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

All 4 conditions are met.

Q6. In how many ways the letter of the word IMMEDIATELY can be arranged so that vowels always come together ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There are 11 letters .out of which 5 are vowels and 6 are consonants. 
So taking vowels together as a single letter , we have 7 letters 
So no of arrangements =( 7! * 5!)/ (2!)3 [there are 2 i,m e]

Q7. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, the total profit is:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let the total profit be Rs. 100.

After paying to charity, A's share = Rs.95 x3= Rs. 57.
5

If A's share is Rs. 57, total profit = Rs. 100.

If A's share Rs. 855, total profit =100x 855= 1500.
57


Q8. Find the odd figure out in the problem figures given below:
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. a = 1000, b = 1001, c = 1002. then find the value of .
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q10. What is the per cent drop in production by Company T from 2013 to 2014?

Answer : Option D
Explaination / Solution:

Company T, the drop in production of grocery goods from 2013 to 2014 
= (25-15)/25 *100 = -40 %