GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. 107 x 107 + 93 x 93 = ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

107 x 107 + 93 x 93= (107)2 + (93)2
= (100 + 7)2 + (100 - 7)2
= 2 x [(100)2 + 72]       [Ref: (a + b)2 + (a - b)2 = 2(a2+ b2)]
= 20098

Q2.
Directions: Study the table carefully to answer the questions that follow: 
Candidates who appeared and passed in the test from four schools in six different years

Number of candidates who passed in the exam from school B in the year 2005 was approximately what percent of number of candidates who appeared from school-A in the year 2008?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

Number of passed candidates from school B in the year 2005 = 435 
Number of appeared candidates from school-A in the year 2008 = 546 
Required percentage 
= (435/546)*100
= 80 (approx)

Q3. What type of geometric drawing is shown below?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. For getting a job by a company, the candidate must fulfill the following criteria:
Must have worked with a company for at least 4 years. Must have got 60% in graduation. Must have cleared the written test and interview. Must be ready to sign a bond of 2 years with the company. The mean of percentage points in written test and interview must be at least 40%.

Mohit has worked with a company for 4 years. He got 70% marks in BTech. He got 46% as mean of percentage points in written test and interview.
Which of the following points will lead to Mohit’s final selection?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

The condition which must be fulfilled to get the job – He is ready to sign a bond of 2 years with this new company.

Q5.
Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women.
In how many ways this can be done if 5 men and 5 women be included in a committee
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If 5 men and 5 women include in committee = 7C5*6C5 --> 21*6 = 126

Q6. A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the fraction of the work that is left is :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A's 1 day's work =1;
15

B's 1 day's work =1;
20

(A + B)'s 1 day's work =(1+1)=7.
152060

(A + B)'s 4 day's work =(7x 4)=7.
6015

Therefore, Remaining work =(1 -7)=8.
1515


Q7.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. If  then the value of (a4 – a) is:
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q9.
Directions: Study the following graph carefully and answer the questions given below: 

The production of grocery goods in lakh tons by different companies for three years 2013, 2014 and 2015

What is the ratio between average production by Company Q in three years to the average production by Company R in three years?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Average production by Company Q in three years 
= (45+30+15)/3 = 90/3 = 30 lakh 
Average production by Company R in three years 
= (15+25+35)/3 = 75/3 = 25 lakh 
Required ratio = 30:25 = 6 : 5

Q10.
Principles:
A servant is one who is employed to do some work for his employ er (master). He is engaged under a contract of service. He works directly under the control and directions of his master.
In general, the master is vicariously liable for those torts (wrongful acts) of his servant which are done by the servant in the course of his employment.

Facts: 'M' appointed 'D' exclusively for the purpose of driving his tourist vehicle. 'M' also appointed 'C' exclusively for the purpose of performing the work of a conductor for the tourist vehicle. During one trip, at the end of the journey, 'C', while 'D' was not on the driver's seat, and apparently for the purpose of turning the vehicle in the right direction for the next journey, drove it through the street at high speed, and negligently injured 'P'.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.