GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Directions: Study the table carefully to answer the questions that follow: 
Candidates who appeared and passed in the test from four schools in six different years

What was the respective ratio between the number of candidates who appeared from school-C in the year 2006 and the number of candidate who passed in the exam from school-D in the year 2009?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Number of appeared candidates from school-C in the year 2006 = 693 
Number of passed candidates from school-D in the year 2009 = 252 
Required Ratio 
= 693 : 252 
= 11 : 4

Q2. What type of quadrilateral is shown below?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. For getting a job by a company, the candidate must fulfill the following criteria:
Must have worked with a company for at least 4 years. Must have got 60% in graduation. Must have cleared the written test and interview. Must be ready to sign a bond of 2 years with the company. The mean of percentage points in written test and interview must be at least 40%.

i) Sakshi got 60% in written test and 30% in interview
ii) Sakshi is ready to sign a bond of 2 years.
iii) Sakshi is working with ABC company for the last 5 years.
iv) Sakshi got 72% in BCom
Sakshi fulfills the above given criteria, then from which of the following points it can be concluded that she is not selected for the job?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

Sakshi got 60% in written test and 30% in interview so mean of percentage points = (60+30)/2 = 45% So all given criteria are necessary

Q4.
Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women.
In how many ways this can be done if 6 men and 4 women be included in a committee
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If 6 men and 4 women include in committee = 7C6*6C4 --> 7*15 --> 105

Q5. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Speed =600m/sec.
5 x 60

   = 2 m/sec.

Converting m/sec to km/hr 

   =2 x18km/hr
5

   = 7.2 km/hr.


Q6.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. LCM of two polynomials is x3 + x2 - 4x - 4 is and their HCF is (x-2) and one of the polynomials is (x2-4) then which of the following is the 2nd polynomial?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

LCM = x3 + x2 - 4x - 4 = x(x2-4)+1(x2-4) = (x+1)(x-2)(x+2) 
HCF = (x-2) 
Som 2nd polynomials = (x+1)(x-2)(x+2)(x-2)/(x2-4) = (x+1)(x-2) = x2-x-2

Q8.
Directions: Study the following graph carefully and answer the questions given below: 

The production of grocery goods in lakh tons by different companies for three years 2013, 2014 and 2015

The total production by five companies in 2015 is what per cent of the total production by companies Q and R in 2013?

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Total production by five companies in 2015 
= (30+30+25+25+45) = 155 lakh tons 
Total production by companies Q and R in 2013 
= (45+15) = 60 lakh tons 
Required percentage = (155*100)/60 = 258%

Q9.
Principles:
A person is said to abet the doing of a thing when he instigates any other person to do that thing.
Mere acquiescence, however, does not amount to instigation.
Facts: 'A' says to 'B': I am going to kill 'C'." And, 'B' replies: "Do as y ou wish and take the consequences"; whereafter 'A' kills 'C'.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Directions: What value should come at the place of question mark (?) in the given number series?
46, 178, 270, 330, 366, 386, ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

46     178     270      330      366     386     398
   132      92        60        36       20       12 
        -40        -32       -24      -16      -8