GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. What type of shape is shown below?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. For a job in a company following conditions need to be fulfilled.
The candidate’s age must be in between 22 and 28 years as on 01.04.2017. The candidate should have got at least 70% marks in written examination and 40% marks in interview. The candidate must be a graduate and have a work experience of at least a year. If the candidate is a female, then age relaxation of 2 years will be given.
A candidate has applied for the job and satisfies the following conditions. Give the correct sequence in which it can be found that the candidate gets the job in minimum number of conditions.
(i) Got 75% marks both in written test and interview.
(ii) The candidate is a female
(iii) Was born on 07.08.1991.
(iv) Has a work experience of 18 months
Answer : Option C
Explaination / Solution:

(ii) point is not required as age relaxation will be taken into account in case of female. But given candidate is already between 22-28 years. So there is no need to know that whether the candidate if female or male. So option in which (ii) is at last will be the answer.

Q3.
Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women.
In how many of these committee the men are in majority
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Number of ways when men are majority in committee = 7C6*6C4+7C7*6C3 
7*15+1*20 = 125

Q4. 3, 5, 11, 14, 17, 21
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Each of the numbers except 14 is an odd number. The number '14' is the only EVEN number.

Q5.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. If p3 – q3 = (p – q) {(p + q )2 – x p q} then the value of x is
Answer : Option A
Explaination / Solution:


On comparing the coefficient, we get 


Q7. Direction: Study the following graph carefully and then answer the questions based on it. The percentage of five different types of electricity generation produced by a country during two years is given below.

What is the difference between the production of electricity from water in 2014 & 2015?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

⇒ Percentage production of electricity from water in 2014 = 25% of 4250 
⇒ Percentage production of electricity from water in 2014 = 1062.5 TWh 
Production of electricity from water in 2015 = 30% of 7940 
⇒Production of electricity from water in 2015 = 2382 TWh 
∴Required production = 2382 - 1062.5 = 1319.5 TWh

Q8.
Principle: Consent is a good defence for civil action in tort. But consent must include both knowledge of risk and assumption of risk, i.e, readiness to bear harm.

Facts: A lady passenger was aware that the driver of the cab, in which she opted to travel was little intoxicated. The cab met with an accident and lady got injured.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Directions: What value should come at the place of question mark (?) in the given number series?
346, 174, 89, 47.5, 27.75, ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

346÷ 2 + 1 = 174 
174÷ 2 + 2 = 89 
89÷ 2+3= 47.5 
47.5÷ 3+4 = 27.75 
27.75÷ 2 + 5 = 18.875

Q10. If n is a natural number, then (6n2 + 6n) is always divisible by:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

(6n2 + 6n) = 6n(n + 1), which is always divisible by 6 and 12 both, since n(n + 1) is always even.