GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. For a job, a candidate must fulfill the following criteria:
The age should be from 22 to 28 as on 15th April 2017. Must have secured at least 60% marks in class 12. Must have secured at least 58% marks in graduation. Must have done post-graduate in finance. Must provide an NOC certificate if working somewhere. Must provide Aadhar Card or PAN Card. Must have secured at least 65% in written test and 70% in interview.
Sahil fulfills all the following criteria, then which of the following criterion/criteria is not essential for final selection?
(i) He was born on 19.02.1990.
(ii) He completed his graduation with 66% marks and secured 76% marks in class 12.
(iii) He has worked for 2 years in ABC Company.
(iv) He got 72% in written test and 75% in interview.
(v) He did his post-graduation in finance and provided Aadhar Card.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

NOC is to be provided if the person is working somewhere. But (iii) parts says – He has worked for 2 years in ABC Company. He worked sometime before, not working right now.

Q2.
Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women.
In how many ways of these committee the women are in majority
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Number of ways when women are majority in committee = 6C6*7C4 = 1*35 = 35

Q3. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let number of notes of each denomination be x.

Then x + 5x + 10x = 480

 16x = 480

 x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.


Q4.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. What will be the value of if a+b+c = 0 and a2+b2+c2 = 2abc ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Given a+b+c = 0 
⇒b+c = -a 
⇒(b+c)2 = a2 
⇒b2 + c2 + 2bc = a2 
⇒a2 + b2 + c2 = 2(a2 - bc) 
⇒(a2 - bc) = (1/2)(a2 + b2 + c2
Similarly, 
(b2 - ac) = (1/2)(a2 + b2 + c2
And, (c2 - ab) = (1/2)(a2 + b2 + c2
Now,
 

Q6. Direction: Study the following graph carefully and then answer the questions based on it. The percentage of five different types of electricity generation produced by a country during two years is given below.

What is the maximum percentage increase in any kind of electricity from 2014 to 2015?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Clearly the maximum percentage increase is in solar electricity from 2014 to 2015 
Solar electricity in 2014 = 10% of 4250 TWh = 425 TWh 
Solar electricity in 2015 = 25% of 7940 TWh = 1985 TWh 
∴Required percentage = (1985-425)/425 × 100 = 367.05%≈ 367%

Q7.
Principle: Law never enforces an impossible promise.

Facts: 'A' made a promise to 'B' to discover treasure by magic.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Directions: What value should come at the place of question mark (?) in the given number series?
35.6, 183, 736, 2211, 4424, ?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

35.6 × 5 + 5 = 183 
183 × 4 + 4 = 736 
736× 3 × 3 = 2211 
2211 × 2 + 2 = 4424 
4424×1 + 1 = 4425

Q9. On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what will be the remainder ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Formula: (Divisor*Quotient) + Remainder = Dividend.

Soln:

(56*Q)+29 = D -------(1)

D%8 = R -------------(2)

From equation(2),

((56*Q)+29)%8 = R.

=> Assume Q = 1.

=> (56+29)%8 = R.

=> 85%8 = R

=> 5 = R.


Q10.
Directions: Study the table carefully to answer the questions that follow: 
Candidates who appeared and passed in the test from four schools in six different years

In which year was the difference between the number of candidates who appeared and passed in the exam from school-B second lowest?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Year 2005 is the second lowest.