GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women.
In how many ways this can be done if at least 5 men to have to be included in a committee.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Number of Ways when if at least 5 men include in committee = 7C5*6C5+7C6*6C4+7C7*6C3 
 = 21*6+7*15+1*20
= 251

Q2. Which one of the following is not a prime number?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.

Q3.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. If x2 + y2 = 29 and xy = 10, where x>0, y>0, x>y then the value of c is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Given, x2 + y2 = 29 and xy = 10, where x > 0, y > 0, x > y 



Q5. Direction: Study the following graph carefully and then answer the questions based on it. The percentage of five different types of electricity generation produced by a country during two years is given below.

If the production of wind electricity produced in 2014 was the same as that of 2015, what would have been its approximate percentage share in the total production of 2015?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Production of wind electricity in 2014 = Production of wind electricity in 2015 
∴ Production of wind electricity in 2014 = (100 – 85) % of 4250 = 637.5 TWh 
∴Required percentage = 637.5/7940 × 100 =8.02% ≈ 8%

Q6.
Principle: An agreement may be entered into orally or in writing, or by conduct.

Facts: 'A' went to the shop of 'B' and picked a toothbrush and gave a cheque of Rupees twenty to 'B' and left the shop.

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Directions: What value should come at the place of question mark (?) in the given number series?
36, 205, 84, 165, 116, ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

36       205       84        165      116     (141) 
   +169      -121     +81      -49      +25

These all differences are squares of the numbers 13,11,9,7,5.

Q8. The difference between a positive proper fraction and its reciprocal is 9/20. The fraction is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Let the required fraction be x. Then1x =9
x20

   1 - x2=9
x20

     20 - 20x2 = 9x

     20x2 + 9x - 20 = 0

     20x2 + 25x - 16x - 20 = 0

     5x(4x + 5) - 4(4x + 5) = 0

     (4x + 5)(5x - 4) = 0

x =4
5


Q9.
Directions: Study the table carefully to answer the questions that follow: 
Candidates who appeared and passed in the test from four schools in six different years

What was the total number of failed candidates from school-C in the year 2008 and the number of candidates who appeared in the exam from school-D in the year 2006?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

Number of Failed candidates from school-C in the year 2008 = 96 
Number of appeared candidates from school-D in the year 2006 = 235 
Required number 
= 96 + 235 
= 331

Q10. What type of triangle is shown below?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.