GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. A trader owes a merchant Rs. 10,028 due 1 year hence. The trader wants to settle the account after 3 months. If the rate of interest 12% per annum, how much cash should he pay?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Required money= P.W. of Rs. 10028 due 9 months hence
= Rs.10028 x 100
100 +12 x9
12
= Rs. 9200.

Q2.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. If (2a – 3)2 + (3b + 4)2 + (6c + 1)2 = 0, then the value of  is:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

(2a – 3)2 + (3b +4)2 + (6c + 1)2 
∴ 2a – 3 = 0 ⇒ a = 3/2, 
3b + 4 = 0 ⇒ b = -4/3  
6c + 1 = 0 ⇒ c = -1/6 
(a+b+c) =  (9-8-1)/6 = 0
∴ a3 + b3 + c3 – 3abc =0 

= 0 + 3 = 3

Q4. Direction: Study the following graph carefully and then answer the questions based on it. The percentage of five different types of electricity generation produced by a country during two years is given below.

If 75% of tidal electricity produced during 2014 and 2015 are being sold by the country, then how much tidal electricity is left with the country to use?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

Production of tidal electricity in 2014 = (100 – 80) % of 4250 TWh 
⇒ Production of tidal electricity in 2014 = 20% of 4250 TWh 
⇒ Production of tidal electricity in 2014 = 850 TWh 
Production of tidal electricity in 2015 = 10% of 7940 TWh 
⇒ Production of tidal electricity in 2015 = 794 TWh 
∴ Total production = 850 + 794 = 1644 
∴Required number of tidal energy = 25% of 1644 = 411 TWh 
Hence, 411 TWh tidal energy is left with the country to use.

Q5.
Principle: Nothing is an offence, which is done by accident or misfortune, and without any criminal intention or knowledge in the doing of a lawful act in a lawful manner by lawful means and with proper car e and caution.

Facts: 'A' takes up a gun, not knowing whether it is loaded or not, points it playfully at 'B' and pulls the trigger. Consequently, 'B' falls dead.

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
26, 35, 50, 63, 82, 99, (?)
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The pattern is = 52+1, 62-1, 72+1, 82-1, 92+1, 102-1, 
So the missing term is =112+1, = 122

Q7. The difference between the local value and the face value of 7 in the numeral 32675149 is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

(Local value of 7) - (Face value of 7) = (70000 - 7) = 69993

Q8.
Directions : Study the graph carefully to answer the questions that follow: 

The graph represents the total productions (in tons) and total sales (in tons) of company A and B of six 
years.

The below table represents the ratio of the production (in tons) of company A and B, and the ratio of the sales of company A in (in tons) to the sales of company B (in tons):

The sales of company B in the year 2008 is what % of production of company B in the same year?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

[180/480]*100 = 37.5%

Q9. What type of triangle is shown below?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. A society has kept the following conditions for the allotment of flats in their society:
(i) produce domicile certificate of the State
(ii) must be earning for minimum of 5 years
(iii) be ready to pay the entire amount in 5 years period
(iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a residential accommodation in that city
(v) not be less than 35 years of age as on 31st Dec 2016.
In case of applicant who satisfies all other criteria except:
A) at (i) above, be referred to President of Town Council
B) at (ii) above, but is ready to provide Aadhar card should be referred to Vice-Chairman of the Committee.
C) At (iii) above, but is a freedom fighter or an ex-serviceman or first relation with these should be referred to member of Committee
The last date for receipt of application was 31st Dec, 2016. Conditions are to be fulfilled as on 31st Dec, 2016. Based on these criteria decide whether to allot flat or not. The cases are given to you as on 1st Jan, 2017.

Garima, a domicile of the state and a married woman of 36 years, has been running an ice-cream parlor in the city since 4th March 2002. Her husband works in a nearby city but both of them do not own a house in the city. She can pay the entire amount in 5 years.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Does not satisfy condition (ii)