GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. If  then the value of  is 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

 
⇒ a2+1=a ...(1) 
So from the question put value of eq (1) in
 
We can put the value in both numerator and denomenator and get -  
(a-a)/(a+a) = 0

Q3. Direction: Study the following graph carefully and then answer the questions based on it. The percentage of five different types of electricity generation produced by a country during two years is given below.

What was the difference in the production of electricity from coal between 2014 and 2015?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Production of electricity from coal in 2014 = (70 – 40) % of 4250 TWh 
⇒ Production of electricity from coal in 2014 = 30% of 4250 TWh 
⇒ Production of electricity from coal in 2014 = 1275 TWh 
Production of electricity from coal in 2015= (65 – 40) % of 7940 TWh 
⇒ Production of electricity from coal in 2015 = 25% of 7940 TWh 
⇒ Production of electricity from coal in 2015 = 1985 TWh 
∴Required difference = 1985 – 1275 = 710 TWh 
Hence, 710 TWh is the difference in the production of electricity from coal between 2014 and 2015

Q4.
Principle: An independent contractor is one who is employed to do some work of his employer. He is engaged under a contract for services. He undertakes to produce a given result, and in the actual execution of the work, he is not under the direct control or following directions of hi s employer. He may use his own discretion in execution of the work assigned.

In general, an employer is not liable for the torts (wrongful acts) of his independent contractor. But, the employer may be held liable if h e directs him to do some careless acts.

Facts: Ramesh hired a taxi-cab to go to Delhi Airport. As he started l ate from his home, he kept on urging the taxi-driver to drive at a high speed and driver followed the directions; and ultimately due to high speed an accident took place causing injuries to a person.

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Direction: What should come in place of question mark (?) in the following number series?
14, 15, 23, 32, 96, ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

14 + 1^2 = 15; 15 + 2^3 = 23 
23 + 3^2 = 32; 32 + 4^3 = 96 
96 + 5^2 = 121

Q6. If the number 481 * 673 is completely divisible by 9, then the smallest whole number in place of * will be:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Sum of digits = (4 + 8 + 1 + x + 6 + 7 + 3) = (29 + x), which must be divisible by 9.

   x = 7.


Q7.
Directions : Study the graph carefully to answer the questions that follow: 

The graph represents the total productions (in tons) and total sales (in tons) of company A and B of six 
years.

The below table represents the ratio of the production (in tons) of company A and B, and the ratio of the sales of company A in (in tons) to the sales of company B (in tons):

What is the average production of company B in years – 2008, 2009, 2010?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

[480+220+330]/3 = 343.33 tons

Q8. What type of angle is shown below?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A society has kept the following conditions for the allotment of flats in their society:
(i) produce domicile certificate of the State
(ii) must be earning for minimum of 5 years
(iii) be ready to pay the entire amount in 5 years period
(iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a residential accommodation in that city
(v) not be less than 35 years of age as on 31st Dec 2016.
In case of applicant who satisfies all other criteria except:
A) at (i) above, be referred to President of Town Council
B) at (ii) above, but is ready to provide Aadhar card should be referred to Vice-Chairman of the Committee.
C) At (iii) above, but is a freedom fighter or an ex-serviceman or first relation with these should be referred to member of Committee
The last date for receipt of application was 31st Dec, 2016. Conditions are to be fulfilled as on 31st Dec, 2016. Based on these criteria decide whether to allot flat or not. The cases are given to you as on 1st Jan, 2017.

Madhav is a 38 years old senior clerk in an office in the city. He is employed for the last 13 years but still does not own a house. He has domicile certificate of the state and is ready to pay the entire amount in 8 years. He is nephew of a freedom fighter.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

nephew is not first relation

Q10.
Directions: Study the given information carefully and answer the questions that follow— 
A store contains 5 red, 4 blue, 5 green shirts.
If two shirts are picked at random, what is the probability that at most one is blue?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Probabilities if at most one is blue = 
[(4C0*10C24C1*10C1)/14C2] = (1*45 + 4*10)/( 91) = 85/91