GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Principle: Causing of an effect partly by an act and partly by an omission is an offence.

Facts: 'A' confined her daughter 'D' in a room. 'A' also did not provide any food to her daughter 'D'. Consequently, 'D' died of starvation.

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
37, ?, 103, 169, 257, 367
Answer : Option D
Explaination / Solution:

37 ? 103 169 257 367 
37 + 22 = 59 
59 + 44 = 103 
103 + 66 = 169 
169 + 88 = 257 
257 + 110 = 367 
Thus, 37 59 103 169 257 367 
Hence, option D is correct.

Q3. Which of the following number is divisible by 24 ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

24 = 3 x8, where 3 and 8 co-prime.

Clearly, 35718 is not divisible by 8, as 718 is not divisible by 8.

Similarly, 63810 is not divisible by 8 and 537804 is not divisible by 8.

Consider option (D),

Sum of digits = (3 + 1 + 2 + 5 + 7 + 3 + 6) = 27, which is divisible by 3.

Also, 736 is divisible by 8.

 3125736 is divisible by (3 x 8), i.e., 24.


Q4.
Directions : Study the graph carefully to answer the questions that follow: 

The graph represents the total productions (in tons) and total sales (in tons) of company A and B of six 
years.

The below table represents the ratio of the production (in tons) of company A and B, and the ratio of the sales of company A in (in tons) to the sales of company B (in tons):

What is the ratio of the production of company B (in tons) in the year 2010 to sales of company A in 2008?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

600*[11/20] : 500*[16/25] = 33:32

Q5. What type of angle is shown below?
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. For getting a residential accommodation by a company, the employee must fulfill the following criteria:
(i) have worked with company for at least 10 years with at least 4 years in ABC department.
(ii) have at most 5 members in the family
(iii) have at least 5 years of service remaining with retirement age being 58 years.
(iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a house
In the case of an employee who:
(v) satisfies all except (i) above and joined the company as a manager, should be referred to Director
(vi) satisfies all except (iii) above and working as senior manager in company, to be referred to Managing Director
(vii) has been transferred from another city, condition (i) can be waived.
Based on above conditions, decide whether or not the accommodation will be provided or the case to be referred to higher authority. All cases are presented on 31st July 2016.

Kunal has been transferred from another office and was 53 years old on February 6 2016. He has been working in the company for the last 20 years out of which 6 years in ABC department. There are 4 members in his family and both he and his wife do not own any house.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

He has less than 5 years of remaining service.

Q7.
Directions: Study the given information carefully and answer the questions that follow— 
A store contains 5 red, 4 blue, 5 green shirts.
If three shirts are picked at random, what is the probability that two are blue and one is red?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Probability if two are Blue and one are Red 
[(4C2*5C1)/14C3] = (6*5)/364 -->15/182

Q8. In order to obtain an income of Rs. 650 from 10% stock at Rs. 96, one must make an investment of:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

To obtain Rs. 10, investment = Rs. 96.

To obtain Rs. 650, investment = Rs.96x 650= Rs. 6240.
10


Q9.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. A fraction is twice the other fraction. If their product is 2/25.find the sum of these two fractions.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

let A=2B B=1/2A 
AB=2/25 
1/2A2=2/25 
A=2/5 
B=1/5 
sum=2/5+1/5=3/5